Last van fruitvliegjes? Dit doe je eraan!

last-van-fruitvliegjes

Met de zomer komen, naast zwoele avondjes op het terras en gezellige middagen op het strand, ook veel ongemakken. Zo krijgen veel mensen last van fruitvliegjes. Deze irritante beestjes weten altijd hun weg naar jouw prullenbak of fruitmand te vinden. Maar wat doe je eraan? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Fruitvliegjes, ook wel azijnvliegjes genoemd, zijn lastig te bestrijden. Deze beestjes planten zich razendsnel voort en hebben er een handje van om iets te lang te blijven hangen. Deze plakkende gasten zijn minstens zo vervelend als je oudtante die de hint nooit snapt wanneer je het theekransje al voor de derde keer subtiel hebt proberen af te ronden. Nee, je wil niet nog een kop thee. Een nee, je wil al helemaal geen onuitgenodigde gasten rond jouw fruitmand. Zelfs wanneer je de ‘boosdoener’, een rottend stuk fruit of een twijfelachtige groente, hebt weggegooid, blijven de fruitvliegjes hangen. Dat is eindelijk verleden tijd met deze handige tips!

Bewaar groenten en fruit in de koelkast

Fruitvliegjes zijn gek op groenten en fruit. Begrijpelijk, wij namelijk ook. Maar als je niet graag jouw appeltjes deelt met fruitvliegjes, zorg dan dat je deze in de koelkast bewaard. Zo gaat het minder snel rotten én kunnen die fruitvliegjes er niet bij. Ha!

Spoel leggen flessen en glazen potjes gelijk om en breng ze naar de vuilnisbak

Flessen en glazen potjes zijn aantrekkelijk voor fruitvliegjes, omdat er vaak nog een laagje van een (zoet goedje) in te vinden is. Spoel daarom jouw flessen en glazen potjes gelijk even om wanneer deze op zijn. Nog liever breng je ze gelijk naar de glasbak, vuilnisbak of wissel je jouw plastic flessen gelijk in bij de supermarkt. Zo geef je fruitvliegjes geen schijn van kans!

Poets je keuken extra grondig

Kijk eens verder dan de plekjes die je normaal gesproken raakt wanneer je de keuken poetst. Wedden dat er vieze hoekjes te vinden zijn die je normaal gesproken altijd vergeet? Een fruitvliegjesplaag is een goede reden om deze vergeten plekjes eens goed aan te pakken!

Gooi GFT afval buitenshuis weg

Recycelen is natuurlijk the way to go, maar jouw GFT bak is wel geliefde hangplek voor fruitvliegjes. Zet de GFT-afvalbak daarom liever buiten. Gooi voedselrechten nooit in de gewone prullenbak. Deze leeg je waarschijnlijk niet elke dag, waardoor het je alleen maar meer fruitvliegjes oplevert. Loop liever even naar buiten met je voedselresten.

Doe gelijk de afwas

Niet leuk om te horen, maar wel waar. Het is klaar met uitstelgedrag! Laat afwas niet langer op het aanrecht staan dan nodig. Dikke kans dat jij fruitvliegjesplaag een stuk afneemt wanneer je jouw bordje of glas gelijk afwast.

Vervang je oude sponzen, doekjes en dweilen regelmatig

Eerder zeiden we al dat fruitvliegjes zich razendsnel voortplanten. Deze hitsige vliegjes leggen zelfs eitjes op jouw sponzen, vaatdoekjes en dweilen. Zorg daarom dat je deze regelmatig vervangt voor een fris exemplaar!

Grootmoeders tip: zet azijn op het aanrecht

Het zit zo. Jij bent het Griekse leger en de azijn is het paard van Troje. Fruitvliegjes komen op alles af wat enigszins naar rijp fruit of groenten ruikt, dus ook op azijn. Hiermee weet je de fruitvliegjes moeiteloos te lokken en ook te vangen. Het komt erop neer dat hun korte leven eindigt in de verdrinkingsdood. Maar ach, de Oude Grieken waren ook niet mild. Zet een paar potjes azijn op je aanrecht en jij hebt jouw keuken zo weer terugveroverd! 

Aanbevolen artikelen