Waar je op moet letten bij de aanschaf van een ventilatiesysteem

tips-voor-het-plaatsen-van-ventilatie

Een goede ventilatie in huis is erg belangrijk voor je gezondheid en voor die van je familie. Er zijn tegenwoordig een hoop opties wat betreft ventilatiesystemen, maar ook een goede manier om ze te vergelijken en zo te bepalen welk systeem voor jou de juiste is. Er zijn grofweg 4 verschillende ventilatiesystemen, die worden aangegeven met Systeem A, B, C of D. Hieronder kun je lezen welke ventilatiesystemen dit zijn en hoe je de juiste voor jou bepaald.

Mechanische ventilatie

Is je huis nog in aanbouw of ga je sowieso een grote verbouwing doen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor mechanische ventilatie. Je kunt dan namelijk eventueel nog de ventilatiebuis aanleggen en wegwerken. Mechanische ventilatie wordt ook wel Systeem C genoemd. Hierbij installeer je een ventilatiesysteem die dus vast in de woning komt te zitten. Dit soort systemen moeten wel geïnstalleerd worden, maar werken ok als de ruimte niet te groot is, er gaat namelijk best wat energie verloren bij dit systeem.

Balanssysteem met warmterecuperatie

Wil je niet dat die energie verloren gaat, dan kun je beter kiezen voor een balanssysteem met warmterecuperatie. Dit systeem is namelijk goed in gebruik én stukken beter voor het milieu. Bij ventilatie met warmterecuperatie gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren. De verse buitenlucht wordt aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. Dit komt terecht in de ‘droge ruimtes’ zoals leefruimtes en slaapkamers. Ook de gebruikte binnenlucht in ‘natte ruimtes’ zoals keuken en badkamer verdwijnt via ventielen. Deze zitten in het plafond geïntegreerd. Een systeem D voert dus op volledig mechanische wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Daarom ook vaak de term ‘balansventilatie’, ook wel systeem D genoemd.

Balansventilatie

Is je woning optimaal geïsoleerd? Dan heb je nog een extra reden om voor balansventilatie te kiezen. De systemen van Vasco beschikken over een volledige bypass en ventileren je woning automatisch met frisse buitenlucht. Ideaal tijdens koele zomernachten.

Automatisch ventilatiesysteem is het meest efficiënt

Het meest efficiënt is het om voor een automatisch ventilatiesysteem te gaan. Je kunt het systeem natuurlijk ook handmatig instellen, maar dan zal er altijd meer energie gebruikt worden dan nodig. Een automatisch systeem kun je namelijk compleet instellen en zal aan en uit springen wanneer jij wil. Hierdoor optimaliseer je de resultaten en ben je op elk moment zeker van een correcte werking.

EPBD databank

Fabrikanten van ventilatiesystemen zijn verplicht om hun systemen in te voeren in de zogenaamde EPBD-databank, zodat die gecontroleerd kunnen worden. Een ventilatiesysteem uit de EPBD-databank is dus erkend en staat garant voor betrouwbaarheid. Bovendien kun je in de databank rendementen en het vermogen van de motor vergelijken, opzoeken welke systemen volledig automatisch werken en welke een volledige zomerbypass hebben. Zo vind je snel de kwalitatief beste keuze!

Aanbevolen artikelen