Tips voor je eigen flessentuin

flesplanten

Planten in een fles, dat is weer eens wat anders dan het klassieke scheepje. Het mooie van zo’n ecosysteem in een fles is dat het haast geen onderhoud nodig heeft. De flesplanten leven op gerecyclede zuurstof en voedingsstoffen. Wel zo makkelijk! Je kan planten in een fles tegenwoordig zo in de winkel kopen, maar het is natuurlijk ook heel leuk om zelf iets te creëren. Hoe je zo’n stijlvol tuintje maakt? Hier volgen wat tips.

Wat heb je nodig?

Om een ecosysteem in een fles te maken heb je om te beginnen natuurlijk een leuke fles nodig. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Verder heb je potgrond nodig, wat bodemgrind en natuurlijk een aantal leuke plantjes.

Welke planten kun je gebruiken?

Zelfvoorzienende planten in een fles zijn een lust voor het oog, maar niet elke plant is geschikt. Let erop dat je flesplanten kiest die ongeveer dezelfde waterbehoefte hebben en die goed tegen een vochtige omgeving kunnen. Veel varens zijn hier heel geschikt voor. Leuk in combinatie met wat mos bijvoorbeeld.

Planten in een fles

Begin met het schoonmaken van de fles en zorg vervolgens voor een goede laag grind op de bodem. Hiermee wordt overtollig water opgevangen, zodat de plantenwortels niet gaan rotten. Daarna kan je potgrond in de fles doen. Zorg dat de laag aarde dik genoeg is voor de kluit van je plantjes. Vervolgens kan je gaan planten. Het is handig om te beginnen met het planten van de kleinste plantjes en zo door te werken tot de grootste exemplaren.

De puntjes op de i

Als de plantjes staan kan je nog wat extra decoratie aanbrengen met bijvoorbeeld siergrind of houtsnippers. De fles sluit je daarna nog niet meteen af. Hij moet eerst een weekje staan om het ecosysteem op gang te brengen. Nu kan je een mooi plekje zoeken voor je creatie. Het beste is een plek waar het niet te warm of te licht is. Na een week kan je de fles afsluiten. Mocht je veel condens op het glas zien dan is het handig om hem weer even een paar dagen open te zetten. Zo creëer je de beste omgeving voor je zelfvoorzienende planten in een fles en heb je bovendien een prachtige nieuwe eyecatcher in huis!

Aanbevolen artikelen