Het zelf plaatsen van een lichtkoepel

lichtkoepel-bestellen

Soms hebben bepaalde ruimtes in huis weinig daglicht, zeker als er een uitbouw is. De oplossing die veel mensen hiervoor gebruiken is een lichtkoepel in het dak. Hierdoor komt er daglicht binnen, wat de ruimte licht en open maakt en er voor zorgt dat er een fijnere sfeer ontstaat. Waar je vroeger een lichtkoepel door professionals moest laten installeren is dat tegenwoordig een stuk makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is een lichtkoepel bestellen en onderstaande tekst te lezen.

Verschillende lichtkoepels

Vandaag de dag zijn er tal van lichtkoepels te vinden, ze zijn er als vierkant, bolvormig of rechthoekig. De kap zelf is verkrijgbaar als koepel- of piramidevorm. Ook voor het glas dat in de lichtkoepel zit zijn een aantal opties te vinden. Zo zijn er koepels van opaal en melkglas, wat erg handig is als je bijvoorbeeld geen inkijk wil of niet het volle licht binnen wil laten. Uiteraard is er ook nog steeds normaal, helder glas, wat het licht vol door laat.

Goede isolatiewaarde

Toen de lichtkoepels net op de markt kwamen zorgden ze nog vaak voor tocht, omdat na verloop van tijd scheurtjes konden ontstaan. Tegenwoordig hoef je hier totaal niet bang voor te zijn en hebben lichtkoepels een erg goede isolatiewaarde, ook doordat de kwaliteit van glas is verbeterd. Niet alleen wordt de kou buiten gehouden, maar ook het geluid. Dit omdat modern glas erg goed geluidsisolerend werkt en daardoor regen of hagel nauwelijks hoorbaar is.

Eenvoudig te monteren 

Tegenwoordig zijn lichtkoepels makkelijk en eenvoudig te monteren. Voor het voorwerk echter moet je wel wat handigheid hebben, omdat alles erg secuur gedaan moet worden. Daarnaast komt er ook wat bouwkundig werk en dakdek werkzaamheden bij kijken. Dit vereist wat kennis hierover, en het juiste gereedschap. Werk je namelijk niet nauwkeurig en met het verkeerde gereedschap, dan kunnen er lekkages ontstaan.

Teken goed af

Als je gaat aftekenen waar de lichtkoepel moet komen, dan moet je dit goed doen en dubbel checken, als je eenmaal gaat zagen is er geen weg meer terug. Let goed op of er geen elektriciteit kabels of leidingen door het dak lopen op de plaats waar de koepel moet komen.

Uitzagen

Nadat de lichtkoepel op het dak is afgetekend, kun je op elke hoek een gat boren en snijd vervolgens het dakleer weg. Daarna ga je vanuit de boorgaten het afgetekende uitzagen. Heb je dit gedaan, dan moet je raveelijzers op de bestaande balken bevestigen.

Bitumenpasta of waterdichte kit

Bij het monteren van de lichtkoepel moet de hele onderkant hiervan ingesmeerd worden met een bitumenpasta of waterdichte kit. Plaats de koepel op zijn plek en schroef deze vast. Maak daarna het dakleer om de koepel heen goed schoon, met bijvoorbeeld een staalborstel, en dan kun je de stroken dakbedekking vastplakken tegen de koepel en op het dak. Als je zorgt dat je dit secuur doet, heb je geen last van lekkages en kun je jaren van je lichte ruimte genieten. 

Aanbevolen artikelen