Proberen jouw ramen je iets te vertellen?

Condens-aan-de-binnenkant-van-je-raam

Ramen zijn de doorgang naar de buitenwereld en de sleutel naar een goed verlicht huis. Soms is er niets fijner dan uit het raam naar buiten staren terwijl jij warm tussen vier muren zit. Toch zijn ramen ook nog ergens anders goed voor. Probeer eens naar je raam te kijken, in plaats van doorheen. Misschien zie je dan één van deze signalen dat jouw huis aan onderhoud toe is.

Als je één van deze kenmerken ziet aan je ramen, dan is er werk aan de winkel!

  • Condens aan de binnenkant van je raam
  • condens tussen de glasbladen
  • Je houten raam gaat moeilijk open en dicht
  • Je vleugelraam of schuimraam opent en sluit moeilijk
  • Er komt water naar binnen tijdens een regenbui

Er zit condens op de binnenkant van je raam

Dit betekent dat je huis te vochtig is. Vooral als de condens aan de hoeken of onderkant zit, is dit een signaal van hoge luchtvochtigheid in jouw huis. Zet jouw raam daarom ongeveer een kwartiertje open zodat je huis kan luchten. Zo voorkom je waterschade. In de toekomst kun je dit probeer vermijden door een luchtontvochtiger aan te schaffen of de ventilator in de badkamer of keuken vaker aan te zetten.

condens-op-de-binnenkant-van-je-raam

Er zitten condens tussen de glasbladen

Dit is een teken dat jouw dubbele of driedubbele venster een verbroken afdichting heeft. Zo is er vocht naar binnen gekomen en zijn de ruiten beslaan. Laat dit zo snel mogelijk repareren door een specialist om vochtschade aan je raam te voorkomen!

Je houten raam gaat moeilijk open en dicht

Dit kan een teken zijn dat de houten rand aan het zwellen is, waarschijnlijk veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Dit kan je makkelijk oplossen door het hout een schuurbeurt te geven.

Je vleugelraam of schuimraam opent en sluit moeilijk

Dit betekent dat je raam een goede opfrisbeurt nodig heeft. Bij een vleugelraam vergt dit vaak een likje olie. Soms moeten de bewegende delen zelfs vervangen worden. Een schuifraam wordt vaak stroef door stofophoging. Dit kan je verhelpen door het raam te stofzuigen met een borstel. Handen uit de mouwen dus!

Er komt water naar binnen tijdens een regenbui

Je eerste ingeving zal waarschijnlijk zijn dat het raam niet goed sluit. Toch kan dit signaal ook wijzen op een lekkage. Als het vocht zich boven in de ruit bevindt, heb je waarschijnlijk last van een lekkage in je dak. Bel dus vlug een reparateur om schimmels en andere vervelende problemen te voorkomen!

Zie je geen van deze signalen in jouw ramen? Dan kan je weer met een gerust hart naar buiten staren!

Aanbevolen artikelen