Hoe kun je het beste je badkamer ventileren? De beste tips!

tips-voor-het-plaatsen-van-ventilatie

Na lekker in bad te zijn geweest of een heerlijke douche te hebben meegepakt, denken veel mensen dat de badkamerdeur openzetten voldoende is voor een goede ventilatie. Maar bij badkamer of douche ventilatie komt meer kijken dan alleen op een natuurlijke manier ventileren. Wil je een optimale ventilatie bereiken, dan moet je enkele maatregelen nemen. In dit artikel lees je goede tips om jouw badkamer op een doeltreffende manier te ventileren, zodat je geen last krijgt van vervuilde lucht, schimmelvorming of afbladderend verf in de badkamer!

badkamer-ventilatie

Meet de luchtvochtigheid in huis ter controle

Wil je weten of jouw woning slecht is geventileerd? Zorg er dan voor dat je weet wat de luchtvochtigheid in huis is. Wanneer het luchtvochtigheidspercentage boven de 70 procent uitkomt, is er sprake van een ongezond binnenklimaat. En dan moet er ingegrepen worden. Vaak helpt een douche ventilatie al veel. Ook is het belangrijk om, als de luchtvochtigheid ook benden hoog is, een mechanisch ventilatiesysteem in de keuken te installeren. Vreemd maar waar: lange niet alle huishoudens in Nederland hebben bijvoorbeeld een goed werkende afzuigkap voor tijdens het koken.

Draai de badkamerverwarming tijdig uit

Een van de manieren om schimmelvorming en een ongezonde luchtkwaliteit in de badkamer tegen te gaan, is de verwarming op tijd uitdraaien. Ben je klaar met douchen, dan helpt het qua douche ventilatie om de verwarming direct uit te zetten. De combinatie warmte en vochtigheid is namelijk ideaal voor schimmelvorming. En dat is precies wat je niet wilt hebben in de badkamer.

Gebruik schimmelwerende verf in de badkamer

Tegenwoordig is er uitstekende schimmelwerende verf te koop voor gebruik in de badkamer. Deze verf kun je beter gebruiken dan bijvoorbeeld douchetegels, want daar komt snel schimmel op te zitten. Belangrijk bij het aanbrengen van de schimmelwerende verf is de garantie dat de wanden en het plafond volledig opgedroogd zijn voordat je met het schilderen begint. Is dit niet het geval, dan hecht de verf niet goed en heb je niks aan het schimmelwerende effect.

Na het douchen ventileren

Het ventileren van de douche via een mechanische installatie is een van de beste tips die we je kunnen geven. Maar er zijn daarnaast nog meer mogelijkheden om slim te ventileren en schimmel te weren. Zet na het douchen of baden het raampje van de badkamer open, zodat de vochtige lucht goed weg kan trekken. Verder moeten douchematten, sponzen en borstels regelmatig schoongemaakt en vervangen worden om schimmelvorming te voorkomen.

Aanbevolen artikelen