Meubels budgetvriendelijk opknappen met krijtverf doe je zo!

budgetvriendelijk opknappen met krijtverf doe je zo

Ben je uitgekeken op een meubelstuk? In het kader van duurzaamheid zijn wij een grote voorstander van het opknappen van oude meubels. Met een likje verf kom je al een héél eind en krijtverf is ideaal voor deze klus. Wij vertellen je precies hoe je dit aanpakt. 

Soms wil je gewoon wat anders en dat begrijpen we maar al te goed. Of de verflaag van een meubelstuk nu begint de vervagen of je simpelweg uitgekeken bent op de look, met een nieuwe kleurtje blaas je een meubelstuk makkelijk en budgetvriendelijk nieuw leven in. Lees snel verder, want wij vertellen je wat je moet weten om deze klus te klaren!

Meubels budgetvriendelijk opknappen met krijtverf

Voordelen krijtverf

Krijtverf is geen nieuwe uitvinding, maar is de laatste jaren wel enorm populair. En met goede reden, want deze verfsoort is enorm universeel en geeft een mooie finish. Wij zetten de voordelen van krijtverf voor je op een rijtje

  • Verkrijgbaar in veel kleuren
  • Mat en zacht effect
  • Goede dekking
  • Te gebruiken op alle ondergronden 
  • Meestal geen voorlak of afwerking nodig 
  • Op waterbasis en poreus waardoor de ondergrond niet wordt afgesloten

Prepareer het meubelstuk

Krijtverf vergt meestal geen preparatie zoals een voorlak, maar dit is afhankelijk van de ondergrond. Een meubelstuk met een versleten verflaag kan soms baat hebben bij een grondige schuurbeurt om een egale ondergrond te creëren. Doe de test door een stuk plakband of tape op het meubelstuk te plakken en deze er in één keer af te trekken. Als er achterblijft op de tape, dan heeft het meubelstuk wat voorbereiding nodig voor je aan de slag kan met de krijtverf. Schuur in dat geval de oude verflaag eraf en ontvet het meubelstuk. 

Meubels budgetvriendelijk opknappen met krijtverf doe je zo

Verwijder uitstekende elementen

Waarschijnlijk bevat je meubelstuk elementen die je niet wil verven, zoals handvatten of lade knoppen. Verwijder deze voor je aan de slag gaat zodat je ongestoord kunt verven. Als je toch bezig bent, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld nieuwe lade knoppen te bevestigen. Dan is het meubelstuk al helemaal niet meer herkenbaar wanneer je er klaar mee bent!

Speel met kleuren

Voor een speels effect kun je ervoor kiezen om je meubelstuk te verven in verschillende kleuren. Bijvoorbeeld door de poten in een andere kleur te verven. Dit kun je makkelijk doen door de poten te bedekken met afplaktape. Ook een versleten look is makkelijk na te bootsen. Breng bijvoorbeeld kaarsvet aan op de plekken die je er versleten uit wil laten zien. De verf zal hier minder goed pakken met een vintage look als resultaat. 

Meubels opknappen met krijtverf

Zorg voor een goede afwerking

Hoewel krijtverf een erg gebruiksvriendelijke verfsoort is en vaak geen toplaag nodig heeft, verschilt ook dit per meubelstuk. Als het gaat om een oppervlak dat veel gebruikt gaat worden, zoals een tafelblad, kan het namelijk toch verstandig zijn om deze na het verven af te werken met een matte vernis of boenwas. Zo weet je zeker dat jouw opgeknapte meubelstuk in dezelfde staat blijft! 


Met deze tips tover je jouw oude meubels in een mum van tijd om tot een nieuw exemplaar waar je weer helemaal verliefd op bent. Met een pot krijtverf krijg je een hoop voor elkaar. Het enige waar je zorgen om hoeft te maken is dat je niet je hele interieur in de verf zet omdat je het zo makkelijk is en het resultaat zo mooi!

Aanbevolen artikelen