4 tips om je vloertegels te onderhouden

vloertegels-onderhouden

Heb je thuis in de kamer, keuken of hal vloertegels liggen, dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Veel mensen met vloertegels weten echter niet hoe ze hun vloer op een efficiënte manier kunnen onderhouden. Als je ook bij die groep hoort, dan kun je vast uit de voeten met de onderstaande 4 handige tips om je vloer te onderhouden!

1. De glans van je vloertegels herstellen

Wanneer de vloertegels in je huis of bedrijf hun glans hebben verloren, kun je daar gelukkig iets aan doen. Diverse middelen zijn effectief. Zo kun je brandspiritus gebruiken, een schoonmaakmiddel voor ramen of een eigen schoonmaakmiddel maken. 

Een zelfgemaakte ontvettingsspray als schoonmaakmiddel voor tegels maken is een goede optie. Hiervoor heb je twee eetlepels met baking soda nodig. Verder een kleine hoeveelheid opgeloste zeep. 

Tenslotte voeg je hierbij ook 20 druppels citroenolie, als het kan etherische olie. Deze ingrediënten vul je in een plantenspuit aan met heet water. Wanneer de soda goed opgelost is, is je ontvettingsspray klaar. Spuit het op je vloertegels en maak de vloertegels vervolgens met een doek goed schoon!

2. Stofzuigen als startpunt

Als je thuis een hond of kat hebt, of kinderen die regelmatig nar binnen en buiten lopen, dan is het bij vloertegels belangrijk om deze regelmatig te stofzuigen. Stofzuigen is een activiteit die je moet uitvoeren voordat je de vloer gaat dweilen. 

Stofzuigen zorgt ervoor dat je de vloer goed stofvrij maakt en schurend zand en vieze haren opgezogen worden. Door te stofzuigen zijn de vloertegels klaar om gedweild te worden.

3. Vervolgens de vloer dweilen

Als de vloertegels goed stofvrij zijn en van vuil zijn ontdaan, kan de vloer goed gedweild worden. Het dweilwater blijft, doordat de vloer al goed schoongemaakt is, een stuk langer schoon. 

Dweilen kun je goed doen met warm water uit de kraan. Je hebt dus niet per se heet of kokend water nodig. Belangrijk is om een goede dweil te gebruiken, die lekker in je handen ligt en goed dweilt.

4. Gebruik de juiste middelen voor het schoonmaken

Tenslotte is het bij het dweilen belangrijk om een goed sopje te maken, die de vloer efficiënt ontvet. 

Onder punt 1 noemden we al enkele middelen die je kunt gebruiken om de vloer te ontvetten. Die middelen kun je ook voor het dweilen gebruiken. Let er in elk geval op dat het middel dat je gebruikt niet (te veel) chloor of zuren bevat. Die kunnen de tegels namelijk aantasten!

Aanbevolen artikelen