Raamdecoratie en interieur trends voor 2020

dé-woontrends-van-2020

In 2020 zitten veel mensen meer dan ooit tevoren binnen in hun huis. Om te wonen, te werken en te leven. Dit is vaak niet uit vrije wil, de Corona pandemie heeft ons verplicht om meer tijd in eigen huis door te brengen. Dit hoeft geen straf te zijn, want thuis heb je precies wat je nodig hebt. Hoewel je nu wellicht merkt dat het interieur toch wat verouderd is, en dat het tijd wordt om de bezem er eens goed doorheen te halen. Met deze raamdecoratie en interieur trends geef je 2020 toch een gouden randje!

1. Veel natuurlijk hout en planten

In 2020 gaan we voor ‘natural’. Dat betekent veel potten met planten in huis. Liever geen vazen met snijbloemen, maar veel groene planten die een lang leven beschoren zijn. Bij kamerplanten kun je naar het uiterlijk kijken, maar let ook zeker op andere eigenschappen zoals luchtzuivering, een kalmerende geur of het afstoten van ongedierte. Wat betreft hout kiezen we voor duurzaam geteeld hout, echte planken met nerven en groeven voor een rustiek aanzicht. Bijvoorbeeld een schuifdeur die met stoere beugels van staal bevestigd worden. Een bijkomend voordeel van schuifdeuren is de winst aan ruimte. Een schuifdeur draait niet uit, waarmee je meer vloeroppervlak overhoudt.

2. Strakke gordijnen

Van natuurlijk en organisch gaan we naar strak en modern. Rolgordijnen passen uitstekend bij die natuurlijke aanpak die we zojuist hebben genoemd. Ook plisségordijnen, lamellen of jaloezieën passen goed bij de drukte van de rest. Ga niet voor de budget opties, kies voor kwaliteit. Daarmee bedoelen we hoogwaardige materialen, in effen kleuren en bij voorkeur elektrisch bedienbaar. Niet alleen vanwege het comfort zijn PoweredBlinds ideaal, als je raamdecoratie met een gemotoriseerde gordijnrails bedient zal de levensduur ook verlengd worden. Naast een knop of afstandsbediening kun je tegenwoordig ‘slimme’ gordijnen met een app op je smartphone of tablet bedienen. Wat verder op deze pagina leggen we uit hoe je elektrische gordijnen kunt koppelen met huisautomatisering.

3. Grijze wanden en vloeren

De raamdecoratie blijft in 2020 effen, waarbij paars, rood en oranje de populairste keuzes zijn. De wanden en vloeren blijven juist grijs, anders wordt het een bonte kermis en dat willen we ook weer niet. De ‘Bohemian’ look is vooral mooi in beperkte hoeveelheden. Schilder de wanden en vloeren grijs, betegelen is ook zeker een optie. Wanneer dit mogelijk is kun je voor vloerverwarming kiezen. Dat voelt niet alleen behaaglijk, het kan ook energie besparen. De vloerbekleding moet hier wel voor geschikt zijn. Door met decoratieve elementen te werken zoals een schilderij, een foto met strakke lijst of met wandplanken kleed je de wanden mooi aan. Je kunt uiteraard ook hangplanten op de planken zetten, die groene bladeren steken namelijk mooi af tegen de wanden.

4. High tech living

We hebben al even de voordelen van elektrische raambekleding genoemd, door de rest van de woning ook te automatiseren is er nog veel meer mogelijk. Maak een goede start met een smart home door naast de WiFi router ook een ‘bridge’ te plaatsen zoals de Somfy TaHoma. Dit is een kastje die smart devices met elkaar laat communiceren. Wanneer je bijvoorbeeld de lampen laat inschakelen kun je de rolgordijnen ook meteen laten sluiten. En wanneer het alarm afgaat kun je de slimme thermostaat de temperatuur in de badkamer alvast wat hoger laten zetten. Als je drukken of tikken ouderwets vindt, dan installeer je gewoon smart speakers zoals de Apple HomePod of de Google Nest slimme luidsprekers. Dan luister je niet alleen door het hele huis naar streaming muziek, je kunt ook de apparaten in huis bedienen. Dat is een luxe die je echt wel even hebt verdiend.

5. Alles onder controle

We hebben gemerkt dat een onzichtbare dreiging ons leven danig kan verstoren, als gevolg daarvan hebben we behoefte thuis zoveel mogelijk onder controle te houden. Zelflerende apparaten zijn leuk en aardig, toch willen we ook zelf nog iets te vertellen hebben in huis. Wat dacht je van verduisterende rolgordijnen? En dat in combinatie met bijvoorbeeld de Philips Hue smart lights. Je bent dan heer en meester over het licht in de ruimte, en die neutrale wanden reflecteren een deel van het (gekleurde) licht. We adviseren minimaal verlichting met warm en koel wit licht. Als je alert wilt zijn kies je voor koel, als het tijd wordt om te relaxen dan wordt het warm wit licht. Met multicolor kun je scenario’s samenstellen zoals voetbal, bioscoop of disco om maar enkele opties te noemen.

Als je er niet op uit kunt gaan, dan halen we de mooiste zaken die de wereld te bieden heeft gewoon naar ons eigen huis. Heb je nog wat tijd over? Dan is 2020 hét jaar om het interieur een complete make-over te geven.

Aanbevolen artikelen