Wat is een grondkabel en hoe leg je die aan?

grondkabels

Een grondkabel, ook wel buitenkabel of YMvK-as kabel genoemd, transporteert elektriciteit naar punten die buiten liggen. Dit soort kabels worden bijvoorbeeld gebruikt voor je buitenverlichting of voor elektriciteitspunten zoals een stopcontact in je tuin te maken.

Een stalen mantel ter bescherming

Een grondkabel wordt ingegraven, waardoor hij aan andere dingen moet voldoen dan een kabel die door de muur loopt, de kabel ligt immers buiten en zal beschermd moeten worden. In het binnenste van de buitenkabel lopen de elektriciteitsdraden en ter bescherming zit daaromheen een gevlochten mantel van staal, het aardscherm. Deze is van staal, zodat de kabels zijn beschermd als bijvoorbeeld iemand per ongeluk tijdens het graven met een schop in de kabel steekt. Deze stalen mantel is dus erg belangrijk!

Meerdere elektriciteitsdraden

In een buitenkabel kunnen meerdere elektriciteitsdraden zitten, zo heb je bijvoorbeeld een drie, vier of vijf aderige buitenkabel. De draden zijn onderling van elkaar geïsoleerd als extra bescherming. Daarnaast heeft elke buitenkabel een draad voor de aarde. Het aantal draden (aders) dat nodig is, hangt af van het aantal stroompunten dat je wil creëren in je tuin.

Verschillende eigenschappen

Grondkabels kunnen verschillende eigenschappen hebben, zo bepaalt de doorsnede van de elektriciteitsdraden en de kabel de maximaal toelaatbare stroomsterkte en de isolatiewaarde van de mantel bepaalt de maximaal toelaatbare elektrische spanning.

Graaf de grondkabel minimaal 60 cm diep

Dan het aanleggen van een grondkabel. Zorg dat de kabel minimaal 60 cm wordt ingegraven. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er iets mee gebeurd. Als je deze sleuf hebt gegraven, kun je de kabel gaan aansluiten. Sluit voor je dit doet, de elektriciteit af, zodat je geen schok kunt krijgen.

Beveiliging door zekering of automaat

Strip de kabel aan het uiteinde, waarbij je de mantel en het rubber terugtrekt zodat de kabel vrij komt te liggen. Beveilig deze dan door middel van een zekering of automaat van 16 ampère. 

Onderlinge kabels verbinden

Verbind daarna de primaire grondkabel aan de secundaire grondkabels als je meerdere punten in je tuin van stroom gaat voorzien. Dit doe je door middel van een gietmof. Hierna kun je de elektriciteitsdraden van de grondkabel aansluiten op een elektrapunt of armatuur die verbonden is aan een stopcontact.

Dubbel check voor je de kabel toedekt

Check daarna alles nog een keer zodat je zeker weet dat alles goed is aangesloten voor je de sleuf weer met zand dicht gooit. Eenmaal goed aangesloten en ingegraven, kan een grondkabel heel erg lang meegaan en is het niet onderhevig aan de elementen onder de grond.

Aanbevolen artikelen