Wat te doen bij een lekkend dak?

daklekkage

In huis is er vrijwel niets vervelender dan een lekkend dak. Het kan zorgen voor onzekerheid of een gevoel van onbehagen, wat je wooncomfort een stuk verlaagt. Daarnaast zorgt vocht in huis ook voor ontsierende vlekken en plekken. Bovendien is een daklekkage ook nog eens gevaarlijk. Het kan er namelijk voor zorgen dat het fundament van je woning behoorlijk wordt aangetast. Denk bijvoorbeeld aan regenwater dat naar binnen sijpelt en in je muren trekt. Deze kunnen hierdoor flink verzwakken, waardoor er uiteindelijk zelfs sprake kan zijn van een verhoogd instortingsgevaar. Verder kan vocht in je plafonds, muren en vloeren er ook voor zorgen dat schimmels zich razendsnel vermeerderen. Dit heeft natuurlijk geen positief effect op je gezondheid.

Hoe ontstaat een lekkage aan het dak?

Daklekkages zijn er in diverse soorten en maten en er kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Zo kunnen dakpannen van je schuine dak afwaaien of verschuiven, als gevolg van een flinke storm of plotselinge windvlaag. Op platte daken kan de dakbedekking eveneens loslaten na een bui met flink wat wind. Verder zien we ook vrij veel lekkages bij dakkapellen. Deze komen voor bij zowel oude als gloednieuwe dakkapellen. Oudere dakkapellen raken op een gegeven moment vaak beschadigd, waardoor het regenwater zo naar binnen kan vloeien. Bij een gloednieuwe, maar foutief geplaatste dakkapel kan ook een lekkage ontstaan, bijvoorbeeld als de afdichting niet in orde is. Daarnaast beginnen tal van lekkages bij de dakgoten. Als deze vol blad en takjes liggen, kan het regenwater niet goed weglopen. Het water stroomt dan over, waarna het je woning kan binnendringen.

Lekkage direct laten verhelpen door een dakspecialist

Heb je eenmaal te maken met een kleine of grote lekkage aan je dak? Dan kun je het beste zo snel mogelijk de deskundige hulp inroepen van een dakspecialist. Deze beschikt over enorm veel ervaring met het verhelpen van alle denkbare soorten daklekkages. Hierbij maakt het niet uit of je huis een plat dak of een schuin dak heeft, want de dakspecialist heeft voor elk probleem de juiste oplossing op maat. Idealiter schakel je direct een specialist in, nadat je de lekkage hebt opgemerkt. Op die manier kun je voorkomen dat het probleem alleen maar groter wordt. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en dus is het raadzaam om van tijd tot tijd een uitgebreide dakinspectie te laten uitvoeren. Op die manier weet je precies welke risico’s er bij jouw dak aanwezig zijn en kun je eventuele zwakke punten onmiddellijk aanpakken. Ontstaat de lekkage aan je dak plotseling, bijvoorbeeld tijdens een zomerse storm? Vrijwel alle gerenommeerde dakspecialisten bieden een razendsnelle spoedservice aan.

Aanbevolen artikelen