Welke grote voordelen mis je als je geen zonnepanelen hebt?

zonnepanelen

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ze leveren je veel profijt op. Wat de voordelen van zonnepanelen precies zijn, zetten we in dit artikel kort voor je op een rij.

Voordeel 1: Bijdragen aan een beter milieu

Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Zonne-energie is een energiebron die nooit opraakt. We kunnen er nooit te veel van gebruiken. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Een tegenargument dat je soms hoort, is dat de productie van zonnepanelen voor veel CO² uitstoot zorgt, en dat ze daarom helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Dit argument is makkelijk te weerleggen.

Er wordt inderdaad CO² uitgestoten bij de productie. Dit is helaas niet te voorkomen. Maar die uitstoot is in 5 jaar al gecompenseerd door de schone stroom die ze opleveren. En zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dat betekent dus 20 tot 25 jaar uitstootvrije stroom.

En daarnaast kan je ook de vraag stellen: welke energiebron is dan een goed alternatief? Er is geen energiebron waarbij er helemaal geen CO² uitstoot is.

Voordeel 2: Besparen op je energierekening

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door je 

eigen stroom op te wekken, bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

De exacte besparing is afhankelijk van allerlei factoren. Een zonnepanelen specialist kan een inschatting maken van de opbrengst in jouw situatie.

Om je een beeld te geven: gemiddeld bespaar je €750 per jaar als je 10 panelen op je dak hebt liggen. Hierbij nemen we het gemiddelde van de hele levensduur van de panelen. In praktijk is de opbrengst in de eerste jaren wat hoger en in de laatste jaren wat lager. Zonnepanelen gaan namelijk geleidelijk aan wat minder opleveren naarmate ze ouder worden.

Voordeel 3: Waarde van je woning gaat omhoog

De voordelen van zonnepanelen beperken zich niet alleen tot de milieuvriendelijkheid en de besparing.

Panelen op je dak zijn ook aantrekkelijk voor potentiële kopers. Iedereen wil wel een woning met een lage energierekening. Investeren in zonnepanelen zorgt er daarom voor dat de waarde van je woning stijgt.

Aanbevolen artikelen