Met deze tips lijkt je huis altijd opgeruimd

je-huis-altijd-opgeruimd

Heb je wel eens het gevoel dat jouw huis altijd een puinzooi is terwijl anderen zo netjes wonen? Vraag je wel eens af hoe iedereen dat toch doet? Wij hebben voor jou de perfecte tips om de illusie te wekken dat jouw huis altijd spik en span is. Fake it ‘till you make it!

  • Investeer in genoeg afgeschermde opbergplekken
  • Zorg dat alles een vaste plek heeft
  • Koop een sleutelbakje
  • Een opgeruimde gang geeft een goede eerste indruk
  • Gooi afval gelijk weg 
  • Doe kleine klusjes direct

Investeer in genoeg afgeschermde opbergplekken

Een grote dichte kast doet wonderen wanneer jij last hebt van veel rondslingerende spullen in huis. Niemand hoeft te weten dat het achter die deuren één grote ravage is. Zorg dat alle spullen uit zicht zijn, dan heb je er het grootste deel van de tijd geen last van. Die kast komt dan wel een keer aan de beurt tijdens een grote schoonmaak. 

Zorg dus dat je niet te veel open kasten in huis hebt, dit geeft namelijk snel een rommelige uitstraling. Een open kast kan er leuk uitzien, maar dient eigenlijk alleen als decoratie. Als je toch besluit om zo’n kast aan te schaffen, zorg dan dat er alleen maar spullen in staan die je graag wil etaleren en er verder niks bij komt. 

Ook een paar opbergmanden kunnen wonderen doen. Een grote rieten mand is een aanwinst voor je interieur en tegelijkertijd een leuke plekje om bijvoorbeeld rondslingerende bankdekentjes in op de bergen. Het liefst met deksel, dat geeft een rustige uitstraling.  

This image has an empty alt attribute; its file name is een-opgeruimd-huis.jpg

Zorg dat alles een vaste plek heeft

Als je wel een keer tijd hebt om de kast op te ruimen, zorg dan voor een goede indeling. Wanneer alles een vaste plek heeft, is het makkelijker om spullen snel op te ruimen zonder elke keer een ravage aan te richten achter gesloten deuren. Een aangewezen plek voor alle scharen, pennen, sokken, wc-rollen, post, speelgoed en andere attributen die je maar kan bedenken geeft rust en duidelijkheid. Zorg dus dat jij en eventuele huisgenoten je ook écht aan deze regels houden. Scheelt weer een hoop opruimen aan het eind van de dag!

Koop een sleutelbakje

Sleutels zijn van de typische rondslingerende krengen. Wanneer je thuiskomt, is vaak het eerste wat je doet alle spullen uit je jaszakken op tafel gooien. Soms komt het er dan niet van om dit netjes op te ruimen en blijft het nog lang rondslingeren. Niet alleen veroorzaakt dit de eeuwige zoektocht naar sleutels terwijl je eigenlijk al iets te laat bent voor je afspraak, het ziet er ook nog eens rommelig uit. Zorg daarom voor een handig sleutelbakje waar iedereen zijn of haar spullen gewoon in kan gooien zonder dat het heel rommelig oogt. Belangrijk is wel dat dit sleutelbakje, ook wel rommelbakje te noemen, op een handig plek staat zodat de sleutels niet alsnog op de keukentafel terecht komen.

Een opgeruimde gang geeft een goede eerste indruk

Voor een eerste indruk zijn geen tweede kansen. Als je bezoek de indruk wil geven dat jouw huis er netjes en verzorgt bijstaat, is een opgeruimde gang dus belangrijk. Zorg bijvoorbeeld dat er niet te veel jassen aan de kapstok hangen. Hang jassen die momenteel niet gebruikt worden, omdat het bijvoorbeeld te warm of te koud is, ergens anders. Ook een leuke aankleding van je gang doet wonderen om een verzorgde indruk te wekken. Hang dus iets leuks aan de muur en vergeet vooral niet de gang goed mee te nemen wanneer je een stofzuiger door het huis haalt. 

Gooi afval gelijk weg 

Recyclen wordt gelukkig steeds meer gedaan en dat kunnen we alleen maar applaudisseren. In veel huishoudens is daardoor wel het gevaar dat plastic of papier blijft slingeren of bewaard wordt in een plastic zak. Dit oogt rommelig, dus gooi afval liever gelijk weg. Om dit zo moeiteloos mogelijk te maken, kun je het beste investeren in een goed systeem. Want laten we eerlijk zijn, je loopt niet elke keer direct naar de container. Denk bijvoorbeeld aan een duo-prullenbak, zodat je het afval moeiteloos in de juiste bak kan gooien. Een andere oplossing is om zo min mogelijk afval te verzamelen. Dit kan je doen door in de supermarkt producten te kiezen met zo min mogelijk verpakking en een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken als weerstand tegen ongewenste huis-aan-huisbladen. Voorkomen is beter dan genezen!

Doe kleine klusjes direct

Het is verleidelijk om af en toe de boel de boel te laten. Toch zijn veel kleine klusjes ook maar een kleine moeite. Probeer daarom aan te leren om dit gelijk te doen. Spoel een pan af vóór de etensresten aankoeken en je drie uur lang moet schrobben met een staalborstel. Probeer al op te ruimen terwijl je kookt. Zorg dat je huisgenoten hun eigen troep netjes opruimen zodat jij niet voor iedereen in de weer bent. Zet servies gelijk in de vaatwasser of was je ontbijtbord meteen af. Deze kleine klusjes worden een stuk vervelender wanneer je het allemaal in één keer moet doen.  

Met een paar kleine aanpassingen lijkt jouw huis een stuk opgeruimder. Dit scheelt je frustratie en geeft je een rustig hoofd. Wel toe aan een grote schoonmaak? Lees dan hier met welke klusjes je de meeste calorieën verbrandt! 

Aanbevolen artikelen