Maak je huis aan kant: 7x de beste tips van Marie Kondo

huis-aan-kant-maken

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent weer een schone lij. Naast een heleboel goede voornemens, is dit ook het perfecte moment om je huis eens goed aan kant te maken. Daarom zetten wij voor jou de beste tips van opruimgoere Marie Kondo op een rijtje!

De opruimtechnieken van Marie Kondo zijn dankzij haar geprezen boeken en Netflix-serie wereldberoemd. Haar tips zijn daarom de beste weg naar een opgeruimd huis en, als we Marie Kondo moeten geloven, daarmee ook een opgeruimd hoofd. 

1. Bedenk waarom je eigenlijk wil opruimen

Intrinsieke motivatie is de beste motivatie. Dat Marie Kondo zegt dat een opgeruimd huis tot een opgeruimd hoofd leidt, is natuurlijk niet zaligmakend. Bedenk daarom eerst voor jezelf waarom je het belangrijk vindt om je huis op orde te krijgen. Schrijf jouw argumenten desnoods op een papiertje en hang deze op een zichtbare plek. Houd jezelf op deze manier gemotiveerd en scherp! 

2. Tijd om te ontspullen

Volgens Marie Kondo is de eerste stap ‘ontspullen’. Dit betekent zo veel mogelijk spullen weggooien (of beter nog: weggeven) die je eigenlijk niet nodig hebt. De meeste mensen zijn al snel geneigd om spullen te bewaren onder het motto: “Dit is handig voor later” of “ooit ga ik deze broek nog dragen.” Deze mentaliteit is voor eens en altijd afgelopen. Alle spullen die al jaren liggen te verstoffen moeten nu écht weg, zonder smoesjes. 

3. Ruim op per categorie

Een goed begin is het halve werk. Ga daarom niet zomaar lukraak aan de slag, maar maak een plan. Grote kans dat jij voorheen altijd per kamer opruimde. Marie Kondo zegt: ruim op per categorie. Oftewel, begin eerst met kleding en ga daarna over naar boeken. Zo neem je alle kamers waar deze spullen liggen mee en weet je écht zeker dat je niet te veel van dezelfde spullen bewaart omdat deze simpelweg verspreid zijn over verschillende kamers. 

4. Neem het stap voor stap

Als je écht van plan bent om een grote verandering te maken, hoeft dit niet allemaal in één dag te gebeuren. Begin bij één categorie en werk zo alle categorieën af tot je klaar bent met ontspullen. Maak een planning voor jezelf welke dag je weer een categorie onder handen neemt, zo hou je een stok achter de deur. 

5. Zorg dat je spullen vreugde brengen

De meest bekende spreuk van Marie Kondo is: “Does is spark joy?” De opruimgoeroe gelooft dat alle spullen in jouw bezit vreugde horen te brengen. Wanneer je aan de slag gaat met ontspullen, is het dus belangrijk om jezelf te blijven afvragen of iets je vreugde brengt. Is dat niet zo? Weg ermee!

6. Tijd om te rollen

Als je alle spullen hebt uitgezocht en achterblijft met een stuk minder bezittingen die jou wél vreugde brengen, is het tijd om te gaan reorganiseren. Zorg dat alles een duidelijk plek krijgt en overzichtelijk is. Daarnaast ga je de meest bekende opruimtechniek van Marie Kondo toepassen. Rol jouw kleren op en zet deze staand in de lades en opbergdozen. Dit resulteert in meer ruimte én meer overzicht. En dat is precies wat je wil, toch? 

7. Hou je nieuwe denkwijze vast

Nu je klaar bent met ontspullen én reorganiseren begint jouw opgeruimd leven eigenlijk pas. Je zult direct merken dat je alle spullen die je hebt weggedaan eigenlijk helemaal niet mist. Nu is het namelijk belangrijk om deze nieuwe mentaliteit vast te houden en te blijven toepassen. Anders heb je zo weer een heleboel spullen aangeschaft. Bedenk dus voortaan altijd wanneer je iets nieuws koopt: ‘Word ik hier écht blij van?’ 

Hoor het van de opruimgoere zelf

Ben je door deze tips nieuwsgierig geworden naar de methode van Marie Kondo? Wie kan het nou beter vertellen dan zijzelf! Als je meer wil weten kan je natuurlijk altijd haar boeken aanschaffen. In Opgeruimd! Vertelt Marie Kondo heel helder hoe je orde en rust kan aanbrengen in je leven door middel van haar methode. Ook haar tweede boek Spark Joy is een ware aanrader voor de liefhebbers die nóg verder in haar theorie willen duiken.

Tijd om je mouwen op te rollen (en je kleding) en aan de slag te gaan! Als je wil, begint vandaag nog jouw nieuwe leven vol rust en overzicht! 

Aanbevolen artikelen