De interieurtrends en kleuren van 2021

interieurtrends 2021

Hebben de gebeurtenissen in 2020 invloed op interieurtrends en inrichting? Daar lijkt het haast wel op als je naar de trends in 2021 kijkt. Door thuiswerken, de avondklok en gesloten scholen hebben veel mensen meer tijd thuis doorgebracht dan gepland. Dit heeft ons een nieuwe visie gegeven over wat ‘thuis’ eigenlijk betekent. Op welke wijze je dit kunt zien in kleurgebruik en inrichting kun je op deze pagina lezen.

Kleuren van het jaar

Wist je dat ieder jaar vertegenwoordigt wordt door een unieke kleur? Pantone is een organisatie die al tientallen jaren lang standaard kleurpaletten ontwikkelt voor de industrie. Voor 2021 kwamen ze niet met één maar zelfs twee nieuwe kleuren; 17-5104 Ultimate Grey en 13-0647 Illuminating. Voor de ‘normale’ mensen komt dit neer op grijs en geel. Deze kleuren staan voor kracht, hoop, blijvend en opbeurend. Heel positieve eigenschappen dus. Met name grijs zien we inderdaad veel terug dit jaar. Dit is ook gekoppeld aan de ontwikkelingen op het gebied van smart home technologie. Daar zie je veel (licht)grijze kastjes, waarbij afgeronde vormen en diverse texturen de monotonie van de kleur doorbreken. Denk bijvoorbeeld aan de Nest Mini slimme luidspreker, waarvan de nieuwe editie grotendeels van hergebruikte materialen is gemaakt. De PoweredBlinds elektrische rolgordijnen zijn leverbaar met een mooie grijze cassette wat rol- of plisségordijnen extra cachet geeft.

Elektrische raamdecoratie

Over gordijnen gesproken; in 2021 is geautomatiseerde raamdecoratie echt een bestseller. Dit heeft waarschijnlijk ook weer te maken met de Corona pandemie in 2020. We gaan minder op vakantie en investeren liever in een mooi interieur. Een verandering thuis kan je rust en genot bieden, door de gordijnen te automatiseren verhoog je het wooncomfort op stijlvolle wijze. Naast rolgordijnen en vouwgordijnen kiezen steeds meer huishoudens voor plisségordijnen. In de woonkamer doorgaans de dubbele uitvoering met honingraat, op de slaapkamer soms de dubbele variant maar ook de enkele laag met ‘v’ patroon. De reden voor het succes van plisségordijnen is het strakke aanzicht van rolgordijnen met de speelsheid van vouwgordijnen. Het beste van twee werelden dus.

Andere kenmerken van raamdecoratie

Naast het type raamdecoratie zijn er ook andere zaken om rekening mee te houden. Hier zijn de voornaamste aandachtspunten:

Verduisterend of niet?

Er zijn in principe drie categorieën te onderscheiden:

  • Lichtdoorlatend
  • Half verduisterend
  • Verduisterend

In de woonkamer wordt vaak de keuze gemaakt voor lichtdoorlatende vitrage met verduisterende rolgordijnen voor in de avonduren. Op slaapkamers wordt steeds vaker gekozen voor verduisterende gordijnen zodat er geen licht van buiten de nachtrust zal verstoren. Als je op zoek bent naar complete verduistering is het van belang dat er ook bij de randen geen licht zichtbaar is. Dit heeft deels te maken met goed opmeten van de raamdecoratie, daarnaast zijn er materialen en vormen die zich gewoon niet goed lenen voor verduistering zoals schuifgordijnen met plooi.

Het belang van kleur en tint

In gesloten toestand heeft de kleur van raamdecoratie veel impact op de ruimte. Lichte tinten laten de ruimte optisch groter lijken terwijl donkere tinten de kamer juist verkleinen. Daarnaast heb je in de avond met lichtgekleurde raamdecoratie minder lamplicht nodig vanwege de optimale reflectie van licht. Als je juist voor een donkere sfeer gaat dan liggen donkere gordijnen voor de hand.

Kleur en de invloed op het interieur

De 60/30/10 verhouding blijft ook in 2021 het uitgangspunt. Dus een hoofdkleur die pakweg 60 procent van de ruimte inneemt, 30 procent als secundaire kleur en 10 procent voor details. Als we de kleuren van het jaar gebruiken zouden we bijvoorbeeld de wanden in Brave Ground kunnen schilderen, voor de vloer en de elektrische raamdecoratie kiezen we grijs en de accenten mogen geel zijn. Die laatste keuze gaat een beetje tegen de trend van natuurlijk en organisch in, maar tegendraads is ook zeker een eigenschap die best past in de huidige samenleving. Ook als je afwijkt van deze kleuren blijft de 60/30/10 verhouding een goede basis om jouw droomhuis in te richten.

Aanbevolen artikelen