Zo pas je een recept makkelijk aan naar de Airfryer

koken met airfryer

De Airfryer is wat ons betreft één van de handigste aanwinsten voor je keuken. Hij is snel, compact én veelzijdig. In dit handige apparaat kan je veel meer dan alleen frituren zonder olie. Naast lekkere snacks, maak je hierin eigenlijk alle recepten die je maar wil. Helaas zijn de meeste recepten nog niet gemaakt voor de Airfryer. Lees snel verder als je wil weten hoe je jouw favoriete recept makkelijk aanpast naar de Airfryer! 

bakken met airfryer

Geen zin om lang te wachten tot de oven is voorverwarmd? Maak je regelmatig een kleine maaltijd en wil je hiervoor niet te veel pannen uit de kast trekken? Dan is de Airfryer de ideale investering voor jou. Alleen welke tijd en temperatuur moet je dan gebruiken? Wij leggen het uit!

Lagere temperatuur

De Airfryer is een krachtig keukenapparaat, dus de temperatuur kan altijd een beetje lager dan bij gebruik van de oven. Ben je een gerecht aan het maken dat volgens het recept op 200°C graden de oven in moet? Verlaag de temperatuur dan naar 180°C. In de regel mag de temperatuur zo’n 10 tot 20 graden lager dan de genoemde oventemperatuur. Het product dat je klaarmaakt is hierbij wel belangrijk. Zetmeelrijke groenten en aardappelen hebben bijvoorbeeld een hogere temperatuur nodig dan vlees of frituursnacks.

Kortere baktijd

Een groot voordeel van de Airfryer is dat de baktijd meestal een stuk korter is. Zo hoef je Airfryer meestal niet voor te verwarmen en als dit wel moet, duurt dit slechts een minuutje. Een stuk korter dan de oven, die zo’n 10 minuten de tijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Daarnaast is de baktijd van gerechten doorgaans ook een stuk korter. In de regel kan je baktijd ongeveer halveren, maar dit verschilt natuurlijk per gerecht. Better safe than sorry, dus kijk op tijd of je gerecht aan gaar is. 

airfryer bakken

Frituurpan vs. Airfryer

De Airfryer, oftewel heteluchtfriteuse, is natuurlijk op de markt gebracht als alternatief voor de  vette en ongezonde frituurpan. Tegenwoordig hebben veel (oven)snacks ook instructies voor de Airfryer op de  verpakking staan. Is dit niet zo, zorg dan dat je regelmatig even controleert hoe jouw snacks er voor staan. Beter te voorzichtig, dan verbrande snacks. In de regel moeten de snacks iets langer in de Airfryer dan in de frituurpan. Ook kan je gerust de hoogste stand aanzetten, want frituursnacks horen heet gebakken te worden. Als je het proces een beetje wil versnellen, kan je de snacks altijd insmeren met een dun laagje olie of bespuiten met een beetje bakspray. 

Met deze tips hoef je niet bang te zijn dat jouw gerechten of snacks verbranden of koud geserveerd worden. Eet smakelijk! 

Aanbevolen artikelen