Een keuken samenstellen met een beperkt budget

keuken samenstellen met een beperkt budget

Het ontwerpen van keukens met een beperkt budget vereist enige vaardigheid, maar het absoluut niet onmogelijk, en het kan goed worden gedaan. Bij het plannen van een nieuwe keuken gaapt immers vaak een enorme kloof tussen budget en verwachting. Je begint vaak met het ontwerpen van jouw droomkeuken tot je de prijs voor arbeid hoort, of als je op zoek gaat naar apparaten zoals een vaatwasser inbouw. Of je nu slechts een paar items verandert in je keuken of alles renoveert, het is erg belangrijk om, voordat je begint, jouw budget te kennen en een idee te hebben van het eindresultaat wat daarmee te behalen valt. Hieronder leggen we uit hoe je met een beperkt budget toch een volwaardige droomkeuken kunt realiseren.

Als eerste een rekensommetje: als zeer grove richtlijn is het verstandig om bij het ontwerpen van een keuken met een beperkt budget maximaal vijf procent van de totale waarde van het huis aan een nieuwe keuken te besteden, om te voorkomen dat je geld verliest als je het verkoopt. Uiteraard is hier op het moment wat minder over te zeggen door de krappe huizenmarkt, maar toch is dit iets om in het achterhoofd te houden.

Andere deuren

Houd er bij het opwaarderen van de meubels en werkbladen rekening mee dat de schattingen behoorlijk kunnen variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal dat je zoekt. Het merendeel van de keukens binnen de lagere prijsklasse zal bestaan ​​uit simpele kasten met deuren aan de voorkant gemonteerd met scharnieren die in de spaanplaat worden geschroefd. De units zijn aan de binnenkant over het algemeen allemaal hetzelfde, hoewel sommige steviger zijn gemaakt dan andere. De goedkoopste manier om een ​​keuken met een massief houten afwerking te krijgen, is door betaalbare kant-en-klare kasten te kopen, zoals hierboven benoemd, en vervolgens massief houten deurfronten te maken die je er op plaatst. 

Een showroomkeuken kan een absoluut koopje zijn… en in topconditie! De ‘gebruikte’ keukens worden volledig geïnspecteerd en gecontroleerd of ze in goede staat verkeren, zodat jouw ‘tweedehands keuken’ geen tweedehandse krassen, slijtplekken of vochtkringen vertoont. En als je een showroom model koopt, is deze in wezen nooit gebruikt. Alles is vrijwel al gemonteerd en klaar voor gebruik. Mits je de juiste afmetingen hebt, kan je nieuwe keuken gewoon op zijn plaats schuiven; je kunt natuurlijk ook een keukenmonteur inhuren om er zeker van te zijn dat alles precies is zoals je het wilt hebben.

Match dure en goedkope items

Om een ​​look te creëren waar je naar op zoek bent, terwijl je je aan je budget houdt, mix en match je dure en meer betaalbare materialen met elkaar. Bespaar duurdere aankopen voor andere die te zien zijn en maak er een eye catcher van. Als je een eiland hebt, kun je daarvoor een hoogwaardig en opvallend werkblad kiezen en voor de andere units een goedkoper werkblad. Door een inbouwkeuken te combineren met meer ongebruikelijke vrijstaande stukken, kan worden voorkomen dat deze er massaal uit gaat zien. Een statement provisiekast geeft jouw keuken een op maat gemaakt gevoel, zonder het dure prijskaartje. Je kunt zelfs meubels uit een andere kamer hergebruiken en schilderen voor een karaktervol tintje.

Als je een tegel hebt gevonden waar je dol op bent, maar die te duur is om voor de hele keuken te gebruiken, beperk deze dan tot een opvallende ruimte, zoals een achterwand, en complementeer of contrasteer met een goedkopere tegel in de rest van de keuken. Mix en match ook gesloten en open keuken opslag. Open rekken zijn vaak veel goedkoper en je kunt jouw favoriete keramiek, kookboeken of potten tentoonstellen voor een luxe uitstraling.

Aanbevolen artikelen