Waarom steeds meer mensen kiezen voor houten jaloezieën

houten jaloezieen

Waar we in woonkamers en keukens vaak een vouwgordijn zien, zien we in de bad- en slaapkamer steeds vaker de houten jaloezieën. Niet zo vreemd, want hiermee kun je altijd de hoeveelheid licht reguleren, zodat je altijd de perfecte sfeer hebt. Daarnaast kan hout in een ruimte als de badkamer erg mooi zijn. Het heeft een natuurlijke uitstraling, waarmee je optimale rust in je interieur brengt.

Houten jaloezieën vervormen veel minder dan die van aluminium

Houten jaloezieën hebben een aantal voordelen tegenover de aluminium variant: deze vervormen namelijk stukken minder snel. Een bekend gezicht is de vervormde aluminium jaloezie voor het raam, welke deze vorm hebben aangenomen na het vaak draaien en van hoogte verstellen. Bij de houten variant heb je hier geen last van. Deze zijn steviger en zullen daardoor niet verdraaien of vouwen vertonen. Hiernaast hebben ze een gezellige en warme uitstraling. 

Vochtige omgeving

Nu we het hebben over houten jaloezieën in de badkamer, is er wel een kanttekening: houten jaloezieën zijn gevoeliger voor een vochtige omgeving. Kijk dus uit bij het monteren van houten jaloezieën in de badkamer, want de jaloezieën kunnen door het vocht krom gaan trekken. Er zijn echter ook kunststof jaloezieën met een houtprint, die dezelfde uitstraling hebben en wel geschikt zijn voor een vochtige ruimte zoals de badkamer.

Verschillende soorten hout

Houten jaloezieën worden vaak gemaakt van cederhout, lindenhout of van bamboe. De wat luxere houten jaloezieën worden vaak gemaakt van Abachi hout. Dit geeft een luxueus natuurlijk effect. Bij lindenhout lamellen is dit namelijk niet het geval, want de houtnerf is niet terug te zien in de lamel. Abachi houten jaloezieën zijn over het algemeen wel wat drukker qua uitstraling. Niet alleen omdat in elke lamel een houtnerf terugkomt, maar omdat in elke lamel een andere structuur te zien is. Tevens is de houtnerf altijd wat dieper van kleur dan de rest van de lamel. Als je twijfelt welk type hout beter bij jouw woning past, raden we je aan om gratis kleurstalen aan te vragen bij verschillende experts. Deze kun je thuis in verschillende typen daglicht en bij verschillende onderdelen van je interieur bekijken. 

Aan de binnenkant van het kozijn

Houten jaloezieën worden bij elkaar gehouden door middel van banden of koorden. De traditionele jaloezieën worden aan de binnenkant van het kozijn gemonteerd. Het principe van de jaloezie is dat deze de mogelijkheid geeft om deels de zon tegen te houden door middel van het bedienen van een ketting of koord. Daardoor draait de jaloezie en wordt het zonlicht tegengehouden. Een bijkomend voordeel van de afstel mogelijkheden is dat je privacy kunt creëren.

Isolerende werking

Daarnaast heb ook de mogelijkheid de warmte binnen te houden in de winter als je deze jaloezieën dicht klapt. Een deel van de warmte ontsnapt namelijk via de ramen en de jaloezieën verminderen het ontsnappen van deze warmte. Doordat er veel verschillende soorten kozijnen zijn, komt het vaak voor dat de jaloezieën op maat gemaakt moeten worden. Als je het zelf durft, zijn ze na het opmeten op maat te bestellen. Optioneel kan een bedrijf deze ook thuis op komen meten. 

Dus, naast de stevigheid van de houten jaloezieën, passen deze in nagenoeg elk interieur als moderner alternatief en voor een frissere uitstraling. Gelukkig zijn ze ook vrij makkelijk in onderhoud, dus het is zeker de moeite waard om jaloezieën van hout te overwegen!

Aanbevolen artikelen