Waar op te letten als je haardhout voor je kachel koopt

woonkamer met vuurhaard

Wie een kachel of openhaard heeft, weet hoeveel haardhout je er in een winter doorheen kunt stoken. Dat kan behoorlijk oplopen en daardoor ook behoorlijk prijzig worden. Het is dan ook het slimste om direct een grote hoeveelheid te kopen bij een specialist als De Lange BV. Ga je haardhout in een grote hoeveelheid kopen, dan wil je natuurlijk waar voor je geld. Daarom hieronder enkele tips waar je op moet letten als je openhaardhout gaat kopen.

Zorg dat het haardhout droog is

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je schoon haardhout koopt. Dit brandt namelijk beter dan behandeld haardhout en zorgt ervoor dat het rookkanaal van je openhaard langer schoon blijft. Stook sowieso geen geverfd of geïmpregneerd hout, want tijdens de verbranding stoot dit hout schadelijke stoffen af. Tevens is er de mogelijkheid dat deze stoffen het rookkanaal beschadigen.

Let op het vochtigheidspercentage van het hout

Hoe droger het haardhout is, hoe beter het zal branden in de openhaard. Haardhout is droog wanneer het vochtigheidspercentage onder de 20% blijft. Vanaf dan is het hout droog genoeg om te kunnen stoken. Wanneer het vochtigheidspercentage meer dan 20% is, dient het haardhout langer gedroogd te worden.

Welke afmetingen?

Qua afmetingen moet je rekening houden met de diameter en de lengte. Het ligt uiteraard aan de openhaard hoe groot de blokken kunnen zijn. Vaak wordt er voor gekozen om haardhout te zagen in een diameter van 8-12cm en een lengte van 25-33cm.

Kijk uit voor ongedierte en schimmels

Let ook altijd goed op insecten zoals houtworm. Zit dit in het haardhout en leg je blokken bij de kachel, dan kan het ongedierte bijvoorbeeld in meubels gaan zitten. Schimmels kunnen ook vervelend zijn, maar dat is slechts voor het zicht, het ziet er namelijk niet zo mooi uit. Je kunt dit echter gewoon opbranden zonder schadelijke gevolgen.

Berkenhout is erg goed om te stoken

Veel mensen stoken met berkenhout. Het hout van de berk brandt namelijk snel, en geeft veel warmte af. Berkenhout vonkt wel veel, iets waar je dus rekening mee moet houden als je dit aanschaft.

Andere houtsoorten

Beukenhout daarentegen  knettert niet, en brand heel langzaam. Daardoor kun je lang genieten van de warmte ervan. Ook Haagbeukhout brand heel erg lang. Het is alleen niet altijd en overal verkrijgbaar, en daarom over het algemeen relatief duur. 

Aanbevolen artikelen