Slimme verlichting in je woonhuis plaatsen doe je zo

slimme verlichting

Multiscope voerde een onderzoek uit bij 5.262 mensen en wat bleek? Slimme verlichting is het populairste smarthomeproduct in Nederland. Je kan je huis dan ook heel eenvoudig met slimme verlichting uitrusten. Er bestaan allerlei systemen die telkens hun eigen voor- en nadelen hebben. In deze blog lees je er meer over.

Slimme lampen gebruiken

De meest eenvoudige manier om je verlichting te automatiseren, is door slimme lampen te kopen. Deze lampen zijn zelf al van slimme technologie voorzien en dus hoef je ze enkel nog maar even in de fitting te draaien. Bekende voorbeelden zijn de slimme lampen van Philips Hue, maar ook IKEA heeft met de TRÅDFRI slimme verlichting op de markt gebracht. Gelijkaardige oplossingen bestaan er ook voor lichtstrips. Een nadeel is dat deze LED lampen aan de prijs zijn. Gelukkig hebben ledlampen extra veel branduren, maar bij een defect moet je telkens opnieuw de slimme technologie vervangen.

Slimme fittingen en stekkers

Net omwille van het nadeel van slimme lampen, is het eigenlijk beter om de stroomvoorziening slim te maken. Hiervoor bestaan er opnieuw verschillende oplossingen. Zo zijn er slimme fittingen die je tussen de lamp en de armatuur plaatst. Onder meer Koogeek heeft een eigen smartlampadapter op de markt gebracht. Daarnaast zijn er ook slimme stekkers. Deze slimme stekkers kan je bijvoorbeeld gebruiken om toestellen automatisch uit te schakelen wanneer het slaaptijd is, zodat de stand-bylampjes niet blijven oplichten. Gelijktijdig kan je bijvoorbeeld de muggenlamp activeren. Maar je kan er ook gewoon lampen of je kerstverlichting op aansluiten. Een slimme stekker is te vergelijken met een tijdschakelklok, maar dan veel intelligenter en eenvoudiger in te stellen.

Slimme schakelaars

Het principe van een slimme stekker is nuttig voor het aansturen van bijvoorbeeld een vloerlamp, maar niet voor een plafondlamp. Daarvoor kan je dan weer je schakelaar slim maken. Hiervoor bestaan er slimme accessoires die je achter de schakelaar plaatst. Je kan de schakelaar dan nog steeds gebruiken, maar daarnaast kan je de verlichting ook aansturen met een afstandsbediening of een app. Een alternatief is een kant-en-klare slimme schakelaar kopen die deze functies alvast bevat, maar dit sluit niet altijd goed aan bij de stijl van de andere schakelaars of je interieur. Je kan ze eventueel allemaal vervangen, maar dan wordt het opnieuw relatief duur.

Maximale intelligentie met sensoren

In alle voorgaande gevallen ben je meestal beperkt tot het aansturen met een app of een afstandsbediening. Bij sommige lampen kan je daarbij meer dan alleen aan- en uitschakelen en bijvoorbeeld ook dimmen of de kleur wijzigen. Ze zijn een tikkeltje slim, maar je kan zeker nog verder gaan. 

Daarvoor kan je dan weer zelf gebruikmaken van bijvoorbeeld deursensoren, raamsensoren en bewegingssensoren. Onder andere op de website LED verlichting | LedLampShopXL kan je dergelijke sensoren kopen. Dit alles aansluiten, vergt natuurlijk wel wat kennis en kunde. Daarom bieden aanbieders van slimme verlichting vaak allerlei accessoires aan. Denk bijvoorbeeld aan de Hue Play om je lampen met je thuisbioscoop te synchroniseren of aan de Hue Buitensensor. 

Aanbevolen artikelen