Hier moet je op letten als je gaat verbouwen

veilig verbouwen

Bijna iedereen moet er vroeg of laat aan geloven: verbouwen. Vooral de eerste keer kan dit behoorlijk wat stress opleveren, zeker als het overzicht ontbreekt. Echter is met een kleine voorbereiding, en wat verdieping, een hoop van die stress uit te sluiten. Hieronder geven we je enkele tips om een verbouwing zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Zorg dat je weet wat er gaat gebeuren

Het allerbelangrijkste is dat je precies weet wat er gaat gebeuren. En daar bedoelen we mee, dat je van elk detail dat gedaan moet worden op de hoogte bent. Als je bijvoorbeeld de badkamer gaat verbouwen, dan kan het zijn dat je met verschillende specialisten te maken hebt. Denk daarbij aan een installateur voor de hardware, een tegelzetter, etc. Als jij precies weet wat iedereen gaat doen, dan kun je bij eventuele problemen daar op inspringen. Daarnaast moet je natuurlijk de keuzes ruim van te voren hebben gemaakt. In het geval van een badkamer, dien je bijvoorbeeld de tegels al te hebben uitgezocht, maar ook de kranen, sanitair, etc.

hier moet je op letten als je gaat verbouwen

Beslis op tijd over de nieuwe indeling

Daarnaast moet je voor jezelf ook duidelijk hebben hoe de nieuwe indeling wordt. Dit in verband met de pijpen die moeten worden aangelegd, maar ook voor het bepalen van stopcontacten. Het zit hem vaak in de details. Daarom is het verstandig om een professioneel aannemersbedrijf in te schakelen, zeker als het je eerste grote verbouwing betreft. Dergelijke professionals zullen ervoor zorgen dat alle details goed worden opgeschreven en zullen je vaak wijzen op kleine beslissingen die je van tevoren moet nemen, omdat het anders voor een hoop problemen kan zorgen.

Stel een tijdschema op als houvast

Naast het feit dat je duidelijkheid moet hebben over wat er gedaan moet worden, is het ook belangrijk dat iedereen hiervan op de hoogte is wanneer de verbouwing plaatsvindt. Zorg ervoor dat je samen met je aannemer een duidelijk schema opstelt en zodoende weet welke zaken er wanneer uitgevoerd gaan worden. En wat de deadline is voor het hele project. 

tips als je gaat verbouwen

Troef in handen bij vertraging

Het stellen van zo’n deadline is de beste manier om ervoor te zorgen dat het project niet de mist in loopt en dat het in de kortst mogelijke tijd wordt afgerond. Naast de mentale rust die dit geeft, zul je ook een troef in de hand hebben mocht het aannemersbureau zich hier niet aan houden. Hoe duidelijker het ‘wat’ en ‘wanneer’ is opgeschreven, hoe meer je in je recht zal staan als er iets mis gaat.

Spullen opslaan of niet?

Een groot dilemma voor veel mensen als ze gaan verhuizen is waar men de spullen kan laten zoals het interieur. Uiteraard geldt dit alleen voor de wat grotere verbouwingen, maar door de krappe huizenmarkt van dit moment, zien we dat steeds meer mensen voor een dergelijke grote verbouwing kiezen. Een van de beste oplossingen is om je spullen tijdelijk onder te brengen in een opslagruimte. Dit kan voor een speciaal afgesproken periode voor een lage prijs.

verbouwingstips

Laat grote klussen door professionals uitvoeren

Door zelf werkzaamheden uit te voeren kun je uiteraard geld besparen. En als je ervaring hebt met verbouwen en renoveren, dan is dit ook zeker het geval. Ben je echter minder handig, dan wordt de kans op dure fouten groter. Dan kan de aanvankelijke besparing alsnog veel tijd en geld kosten. We raden daarom iedereen aan om experts in te huren voor structurele aanpassingen en bijvoorbeeld het aanleggen van elektriciteit. Als zulke werkzaamheden niet volgens de bouwnormen worden uitgevoerd, dan moet alles opnieuw gedaan worden. Op deze manier haal je jezelf een hoop stress uit handen, die de verbouwing ook nog eens enorm kunnen vertragen en duurder kunnen maken.

Aanbevolen artikelen