Hoe leg je een visgraat laminaat vloer?

vloer visgraat

Een visgraat laminaat vloer kun je eenvoudig zelf leggen. Uiteraard moet je wel weten hoe je dit aan moet pakken. Er zijn verschillende stappen die je dient te ondernemen als je de vloer gaat leggen. In dit blog bericht willen we het je daarom graag eens uitleggen. 

Laat eerst het laminaat acclimatiseren

Als je een vloer gaat leggen, ga je eerst op zoek naar een geschikte vloer. Een laminaatvloer kun je op verschillende manieren leggen. Je kunt kiezen voor breed laminaat, maar ook juist voor dunne stroken. Voor al het laminaat geld dat je het eerst moet laten acclimatiseren. Je legt de verpakkingen in de kamer waar je het gaat leggen. Na 48 uur is het laminaat gereed om te gaan leggen.

Controleer goed de ondergrond

Als je gaat beginnen met het leggen van de visgraat laminaatvloer is het belangrijk dat je de ondergrond gaat controleren. Het is belangrijk dat de ondergrond egaal is, zodat de vloer er ook egaal op gelegd kan worden. Je kunt de vloer egaal maken door alle oneffenheden weg te halen. Vervolgens ga je kijken of er hoogteverschillen zijn. Als je een visgraat vloer gaat leggen, mag het hoogteverschil niet meer dan 2 millimeter zijn. Als het meer dan 3 millimeter verschil heeft, dient de gehele vloer eerst geëgaliseerd te worden. 

Ga jij een visgraat laminaat vloer leggen? Neem dan een kijkje op Floer.nl. Dit is de specialist als het gaat om vloeren!

Een ondervloer plaatsen

Bij het plaatsen van een laminaatvloer wordt er altijd gebruik gemaakt van een ondervloer. Deze dient aangebracht te worden op een schone ondergrond. Maak daarom altijd eerst de ondergrond vrij van stof en viezigheid. Als je dit gedaan hebt, kun je de ondervloer gaan plaatsen. Je snijdt hem gemakkelijk op maat met een stanleymes. 

Visgraat vloer leggen? Gebruik starters punten

Als je voor een visgraat vloer gaat, maak je altijd gebruik van starters punten. Je verbindt 3 rechter- en linker delen met elkaar. Als je deze aan elkaar hebt gemaakt, is het belangrijk om een goed begin te kiezen waar je ze gaat plaatsen. Vervolgens kun je een zigzagpatroon aanleggen. Nadat je deze punten hebt liggen, ga je de kantplanken maken. Deze zaag je op maat, zodat de vloer perfect aansluit aan de muur. Zorg ervoor dat je nog geen planken definitief legt, omdat je eerst moet weten welke planken je precies nodig hebt.

De laminaat vloer leggen

Nu je alle planken goed hebt, kun je de vloer gaan leggen. Zorg er altijd voor dat je een minimale afstand van de muur hanteert van 1 centimeter. Als je het eerste starterspunt hebt neergelegd, kun je de volgende aansluiten. Daarna kun je de vloerplanken aan elkaar gaan leggen. Je legt een linker plank en daarna direct een rechter plank om het visgraat figuur te krijgen. Dit proces herhaal je totdat je bij de muren komt. Als je hier bent aangekomen, gebruik je de kantplanken die je op maat hebt gemaakt. Deze zorgen ervoor dat de vloer perfect aansluit aan de muur. Heb je de gehele ruimte voorzien van laminaat? Dan moet je een mooi visgraat figuur kunnen waarnemen. Als je dit gelukt is, is de gehele visgraat vloer gelegd. Je kunt er nu meubels op gaat zetten!

Aanbevolen artikelen