De juiste verlichting voor je keuken bepalen

juiste verlichting keuken

Net als een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd, heeft jouw keuken de juiste balans van verlichting nodig om de taken die daar gedaan worden goed te kunnen doen. Natuurlijk licht is fijn, maar in een keuken moet je dat wel kunnen controleren, bijvoorbeeld door houten jaloezieën op te hangen.

Van huiswerk maken en het ontvangen van vrienden en familie, tot het daadwerkelijk bereiden van maaltijden en koken, de keuken is een veelzijdige plek in huis. En de juiste verlichtingsmix zorgt ervoor dat het geschikt is voor al die toepassingen. Natuurlijk licht kan een mate van warmte aan een ruimte geven, maar kan ook verblindend werken en in de keuken kan dat gevaarlijk zijn. Kies dan ook voor raamdecoratie die past bij het interieur van je keuken, zoals houten jaloezieën zwart.

Omgevingsverlichting is je belangrijkste lichtbron, of het nu om natuurlijk licht gaat of om lampen. Je wilt een zo goed mogelijk omgevingslicht in je keuken. Dat kan met een combinatie van bijvoorbeeld kroonluchters, hanglampen, inbouwverlichting en inbouwspots.

Accentverlichting

Accentverlichting is als de kers op de taart van je goed ontworpen keuken. We bedoelen hiermee het licht dat je favoriete elementen in de keuken kan accentueren. Ze kunnen ook overgaan in omgevings- en taakverlichting.

Praktisch licht in de keuken

Hoewel sfeerverlichting wordt gebruikt om een sfeer neer te zetten, laat het vaak schaduwen achter in gebieden waar dat niet handig is. Met behulp van praktische verlichting worden werkbladen en kasten goed verlicht, zodat je veilig maaltijden kunt bereiden, recepten kunt lezen en gemakkelijk ingrediënten op een plank kunt vinden. Veelgebruikte opties voor keukentaakverlichting zijn onder meer stripverlichting en spots. Voor praktische verlichting boven kookeilanden werkt een mix van inbouwspots en hanglampen erg goed. Maar voor het aanrecht werkt zoiets eenvoudigs als spots. Deze moeten ten minste 50 cm uit elkaar hangen om een breed verlichtings vlak te krijgen.

Verlichting onder de kastjes: voor taken en accenten

Een beetje praktisch, een beetje accent en veel meer dan alleen een design dingetje, LED wordt steeds vaker gebruikt in de keuken. Met behulp van dit type verlichting onder de kasten worden werkbladen en kasten goed verlicht, zodat je veilig kunt werken, terwijl de verlichting een prachtige sfeer neerzet.

De juiste verlichting kan een keuken volledig transformeren, dus het vinden van de juiste verlichting die bij jouw andere keuken ideeën past, moet een prioriteit zijn. De beste tijd om te beslissen over je nieuwe verlichtingsplan in de keuken is tijdens de planningsfase. Wacht je tot later, dan kan het een bijzaak worden, met beperkte mogelijkheden.

Ideeën voor keukenverlichting

Het verlichten van een keuken mag ooit een bijzaak zijn en moet aan het begin van het ontwerpproces worden overwogen. Denk aan natuurlijk licht en daarbij ook de raamdecoratie zoals houten jaloezieën. Over de verlichting moet worden nagedacht in samenhang met de keuken afwerking en interieur. De bedrading moet bij de start van het project worden aangelegd, zodat de verlichting integraal deel uitmaakt van de hele keukeninstallatie. Neem als vuistregel dat de verlichting van een keuken eigenlijk tegelijk met het sanitair gepland moet worden.

Het type verlichting kan de stemming en het gevoel drastisch veranderen in de keuken, daarom is het belangrijk om goed na te denken over ideeën voor je keukenverlichting die een goede taakverlichting bieden en de ideale sfeer creëren. Een goed keuken verlichtingsplan heeft ten minste twee elementen nodig: helder, schaduwvrij, taaklicht voor veilig koken en bereiden. Samen met sfeervolle verlichting om sfeer te creëren, architecturale kenmerken te benadrukken en de ruimte minder functioneel te maken.

Aanbevolen artikelen