Een huisje maken in de tuin: Hoe pak je het aan?

tuinhuis bouwen

Wil jij graag een huisje in de tuin, maar wil je niet een dure aanschaf doen? Dan kun je er voor kiezen om deze zelf te maken! Door verschillende stappen te volgen kun je namelijk erg gemakkelijk zelf een tuinhuisje maken. Je hoeft enkel de materialen aan te schaffen om de bouw te realiseren. Uiteraard heb je ook hardhout olie nodig om het hout te bewerken, zodat het jarenlang mee gaat. In dit blogbericht willen we je enkele tips geven om een tuinhuisje zelf te maken.

De keuze voor hout

De eerste keuze die je gaat maken, is de houtsoort. Er zijn verschillende soorten hout geschikt om een tuinhuisje van te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hardhout, maar je kunt ook kiezen voor douglas hout. Deze laatste houtsoort wordt veel gebruikt voor overkappingen en is daardoor erg goed geschikt om een tuinhuisje te maken. Als je vervolgens dit douglas hout met buitenbeits insmeert, weet je zeker dat het hout jarenlang mee kan. Het wordt daardoor namelijk beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals regen en hagel. Daarnaast is het hout ook erg gemakkelijk te bewerken, zodat het op maat snijden van het hout niet moeilijk is.

Een bouwtekening gebruiken voor het tuinhuisje

Om er voor te zorgen dat de bouw vlekkeloos verloopt, kun je er voor kiezen om een bouwtekening te volgen. Zeker als je geen ervaren klusser bent, is het verstandig om een bouwtekening te kiezen die precies uitlegt wat je moet doen. Door de verschillende stappen te volgen in de bouwtekening, weet je zeker dat je geen fouten maakt. Daarnaast is het ook altijd fijn als het design van het huisje klopt. Door een bouwtekening te kiezen krijg je ook nog eens een advies voor het aanschaffen van materialen, zodat je zeker weet dat de bouw goed gaat. 

Ben jij op zoek naar een goede beits voor je tuinhuis? Dan ben je bij Beitz.nl aan het juiste adres. Hier vindt je alle soorten beits die je maar kunt bedenken!

De bouw van je eigen tuinhuis

Als je alle materialen in huis hebt die staan aangegeven in de bouwtekening, kun je direct aan de slag met het maken van je eigen tuinhuis. Je begint altijd met het maken van de fundering van het huisje. Dit zorgt er namelijk voor dat het huisje extra stevig wordt. Het is dan ook zeker aan te raden om genoeg tijd te besteden aan de fundering. Als je deze af hebt, kun je gemakkelijk de wanden van het tuinhuisje gaan bouwen. Tot slot leg je er een dak op en is je tuinhuisje af! Als je wilt kun je er ook nog extra isolatie in aanbrengen, zodat je zeker weet dat het een aangename plek wordt!

Decoratie van een tuinhuisje

Als je tuinhuisje gebouwd is, wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk maken. Veel mensen kiezen ervoor om een tuinhuisje te houden in de houtlook, maar je kunt er ook voor kiezen om het tuinhuis compleet te schilderen. Je kunt bijvoorbeeld zwarte beits gebruiken om het hout een zwarte tint te geven. Uiteraard kun je het huisje ook versieren met verschillende planten. Hangplanten zijn ideaal om onder het afdak te hangen!

Aanbevolen artikelen