Hoe zorg je dat je huis weer goed in de verf komt te zitten?

huis in de verf zetten

Het voorjaar is natuurlijk dé periode om klusjes buiten aan het huis te doen, zoals schilderwerk. Nu er voor het eerst sinds lange tijd weer een dik pak sneeuw heeft gelegen is het misschien wat moeilijk om te beseffen, maar over een paar weken begint de lente alweer en moet er dus over dat soort klusjes worden nagedacht. Beter kun je dus nu al die schilderklusjes in kaart gaan brengen en gaan nadenken of je bijvoorbeeld Sikkens verf of Sigma verf gaat gebruiken. Hieronder bespreken we hoe je dat schilderen zo goed mogelijk kunt doen… en het daardoor zo lang mogelijk niet meer hoeft te doen.

De voorbereiding

Welke verf klus je ook doet, meestal begint het met een goede voorbereiding. Bij de meeste soorten verf spreekt het voor zich hoe die gebruikt dienen te worden, maar er zijn tegenwoordig ook specialistische verven en coatings op de markt die om wat extra aandacht vragen. Let daar goed op bij de aanschaf!

Schoonmaken voor je gaat schuren

Vaak wordt gedacht dat je voor je gaat schuren het oppervlak niet hoeft te reinigen, omdat je dit vuil ook weg schuurt. Dit is echter niet waar: als je direct begint met schuren, zul je al het vet en vuil in de groeven schuren en dat krijg je het er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Het resultaat: je verf hecht niet goed vanwege het vet en vuil en de kans is groot dat je opnieuw moet beginnen.

Schuur rustig en gelijkmatig

Zorg dat je gelijkmatig schuurt en het beste doe je dit met de hand. Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuwe laag verf toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan hoef je deze alleen maar goed te reinigen en dan licht op te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Schilder niet bij nat of vochtig weer

Naast goed reinigen en schuren moet je er ook voor zorgen dat je niet gaat schilderen bij vochtig of warm weer. Bij vochtig weer is de kans groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je wilt schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en het mat uitslaan van de verflaag. Als het te warm is, droogt de verf te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld duidelijk zichtbare kwaststrepen en plekken waar de kwast is aangezet.

Goed roeren

De laatste tip die we je willen meegeven is dat je de verf goed moet roeren. Niet goed op geroerde verf dekt namelijk een stuk minder, heeft een onjuiste glansgraad, vloeit niet zoals het moet en heeft een verkeerde viscositeit. Een hoop narigheid dus. Pigmenten en vulstoffen zijn vaste deeltjes die in de verf ‘zweven’. Deze deeltjes zullen tijdens de opslag naar de bodem van het blik zakken. Andere vloeibare toevoegingen, zoals siccatief, wat de droger is, zullen juist naar de oppervlakte drijven. Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen zich weer vermengen en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug.

Aanbevolen artikelen