Het gebruik van polycarbonaat

polycarbonaat

Polycarbonaat wordt tegenwoordig erg veel gebruikt als veiligheidsbeglazing, omdat het vele malen sterker is dan normaal glas. Dit komt omdat polycarbonaat eigenlijk een thermoplastisch polymeer is. Dit materiaal is altijd sterk geweest, alleen kon men het vroeger niet zo transparant maken, maar hield het altijd een bruine gloed. Nu dat niet meer zo is, kun je het erg goed gebruiken voor overkappingen en serres. Daarnaast kun je op veel plekken polycarbonaat op maat laten maken.  Lees verder om te weten te komen wat polycarbonaat precies is, waar het vandaan komt en wat je ermee kunt doen.

Verschil tussen polycarbonaat en plexiglas

Het verschil tussen een polycarbonaat plaat en een plaat van plexiglas is met het blote oog moeilijk te zien. Het verschil zit hem dan ook niet in het uiterlijk, maar vooral aan de binnenkant, hoe het product is opgebouwd. Door de sterkte van polycarbonaat is het materiaal gemakkelijker te bewerken dan plexiglas. Zo kun je de polycarbonaat platen makkelijk boren en zagen, zonder dat er een groot risico is op scheuren.

Polycarbonaat is flexibel, buigbaar en licht van gewicht, waardoor het makkelijk te monteren is. Het materiaal polycarbonaat is over het algemeen goedkoper dan glas. Daarnaast onderscheiden we vier verschillende soorten polycarbonaat. Hieronder lees je welke dat zijn.

Sinds enkele jaren verkrijgbaar: heldere polycarbonaat

Zoals we hierboven al schreven, kon men tot een paar jaar geleden geen helder polycarbonaat maken, waardoor het geen vervanging van glas kon zijn. Tegenwoordig kan dat dus wel, het enige nadeel is dat dit type polycarbonaat niet goed de warmte kan tegenhouden, waardoor het snel warm kan worden in de ruimte.

Opaal polycarbonaat is ondoorzichtig en lijkt op melkglas

Anders dan de heldere polycarbonaat is opaal polycarbonaat ondoorzichtig, maar is het wel lichtdoorlatend. De platen hebben een melkachtige witte kleur en worden daarom vaak vergeleken met melkglas. Met opaal dakbedekking wordt de lichtinval gereduceerd waardoor opaal platen beter hitte afweren dan transparante dakbedekking.

Solar control polycarbonaat

Solar control platen zijn eigenlijk opaal platen, die dubbelzijdig bescherming bieden tegen UV-stralen. Deze platen zijn dus extra warmte werend en uitermate geschikt om te gebruiken in een overkapping.

Voor veel doeleinden te gebruiken

Polycarbonaat kan voor vele doeleinden worden ingezet. Zo wordt het , zoals hierboven al vermeld, vaak gebruikt in overkappingen. Dit komt omdat polycarbonaat ongeveer 250 keer sterker is dan glas en het erg goed gebruik kan worden voor een aquarium, beglazing van abri’s, fietsenstallingen, machines en bootramen. Maar je ziet het ook steeds vaker in een hobbykas in plaats van normaal glas… of dus als heldere plaat op een overkapping zodat daar zonlicht doorheen kan komen. 

Aanbevolen artikelen