De waterleiding ontkalken is van uitzonderlijk belang!

leiding-ontkalken

Niet het eerste huishoudelijke klusje waar je aan denkt

Veel mensen onderschatten het belang van de leiding ontkalken. En doen dit dus gewoon niet. Maar even zo vaak wordt de waterleiding ontkalken ook gewoon vergeten. Het is niet het eerste huishoudelijke klusje waar je aan denkt, of niet soms? Toch is de leiding ontkalken een stuk belangrijker dan veel woningbezitters zich realiseren. Uitzonderlijk belangrijk zelfs! Maar hoe zit dit precies? Waarom is het ontkalken van waterleidingen iets waar je echt periodiek aandacht aan moet besteden? En hoe kun je het ontkalken het beste, lees: het meest efficiënt en voordelig, uitvoeren?

Een risico op drukverlies en corrosie

In waterleidingen wordt jaren achtereen kalk afgezet. Als watergebruiker zie je hier aan de buitenkant van de leidingen natuurlijk niks van. Maar aan de binnenkant van de leidingen gebeurt er door het kalk van alles. Met name het risico van leidingen die deels dichtslibben is, zo blijkt uit recent onderzoek van TNO, latent aanwezig in veel Nederlandse waterleidingsysteem van particuliere woningen én bedrijven. Wordt de doorstroom deels of grotendeels verhinderd, dan kan dit nare consequenties hebben. De kans op drukverlies wordt bijvoorbeeld een stuk groter. Daarbij bestaat er het gevaar van corrosie in leidingen die van koper zijn gemaakt. Vooral de laatstgenoemde constatering van TNO, namelijk dat kalkvorming in leidingen tot corrosie kan leiden, is opmerkelijk te noemen en een nieuw en eerder onbekend fenomeen. Redenen genoeg dus om de ontkalking van waterleidingen serieus te nemen. En het ontkalken periodiek zelf uit te voeren of dit door een loodgieter te laten uitvoeren.

Hoe je waterleidingen ontkalken kunt

Veel mensen weten niet hoe je de leiding ontkalken moet aanpakken. Toch is het relatief simpel en kun je het ontkalken prima zelf doen. Hoe dan? Eenvoudig door een zogeheten kalkfilter, tevens ontkalker of waterontharder genoemd, aan te sluiten op de waterleiding(en). De beste plek om dit te doen is direct naast de watermeter. Het filter zorgt ervoor dat na enige tijd al het water in het leidingsysteem kalkvrij wordt. Hoe dit werkt? De ionenwisseling die waterontharders op gang brengen, zorgt ervoor dat de kalkresten in het water geleidelijk oplossen.
Zorg er verder voor dat je de zeef van de kranen regelmatig verwijdert om kalkschilfers en restjes kalk weg te halen. Zo voorkom je preventief dat de doorstroom in meer of mindere mate verhinderd wordt.

Aanbevolen artikelen