De vijf grootste kenmerken van een minimalistisch interieur

minimalistisch interieur design

Een woning kan in verschillende stijlen worden ingericht. Meestal zijn interieurs onderhevig aan trends, waardoor het ene jaar een bepaald interieur populairder is dan een ander interieur. Een interieurstijl dat al lange tijd populair is en eigenlijk altijd tijdloos is, is een minimalistisch interieur. Een strak minimalistisch interieur wordt dikwijls gelinkt aan een modern interieur, maar hoeft dit niet te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een rustgevend zen interieur. Ook daar past een minimalistisch interieur design prima bij. Vijf tips voor minimalistisch interieur.

1. Geen onnodige accessoires

Een interieur wordt vaak gevuld met kleine accessoires en prullaria om het gezellig te maken. Bij een strak minimalistisch interieur leidt dit af en hierdoor krijgt het interieur niet de benodigde rustgevende uitstraling. Je vindt er daarom nauwelijks accessoires. Als je toch een accessoire toevoegt, dan moet dit niet een hele plank vol zijn, maar bijvoorbeeld een grote pot met één mooie kamerplant of vaas met een of enkele bloemen.

strak-minimalistisch-interieur

2. Symmetrie

Een symmetrisch ingerichte woonkamer hoort helemaal bij een minimalistisch interieur design. Zet je aan de ene kant van de kamer een stoel neer, dan moet dit aan aan de andere kant ook. Een vloerkleed ligt strak en recht in het midden en leidt niet af. Symmetrie geeft rust en dat is de bedoeling van een minimalistisch interieur.

3. Wit

De kleuren in een minimalistisch interieur zijn vooral licht, met wit als hoofdkleur. In de regel zijn de muren volledig wit en kan er op andere wijzes gecombineerd worden met een donkere accentkleur. Een mooie donkere houten vloer in een witte en strak minimalistisch interieur zal schitterend staan.

4. Rechte en strakke lijnen

Heb je nog klassieke eetkamerstoelen of een sierlijke kast? Dit past eigenlijk niet in een minimalistisch interieur. Een van de tips voor minimalistisch interieur is dan ook om zoveel mogelijk strakke lijnen in het interieur te houden. Niet alleen meubels, maar ook schilderijen aan de wand strak en recht en niet de ene lijst hoger dan de ander.

5. Zachte verlichting

Door ruimte en rust verkrijg je in een minimalistisch interieur een serene sfeer. Hier past geen felle verlichting bij. Wel mogen er enkele lampen in zeer strakke vorm aanwezig zijn als een blikvanger, maar het is niet de bedoeling dat zij met fel licht de hele woonkamer verlichten. Kies voor wandverlichting subtiele en onopvallende lampen die een zachte gloed over de muur laten schijnen. 

Aanbevolen artikelen