Creëer rust in je slaapkamer

rustige slaapkamer

De slaapkamer is meer dan een ruimte om te slapen. De slaapkamer is ook een ruimte waar je tot rust komt. Hier ga je in bed nog even ontspannen met een goed boek of een leuke film om vervolgens in alle rust te gaan slapen. Het is daarom belangrijk dat je een rustige slaapkamer hebt. Met een slaapkamer dat rommelig en druk is ga je alleen maar onrustig slapen en dit is niet bevorderlijk voor je algehele nachtrust. Daarom enkele tips voor een goede nachtrust en een rustige slaapkamer.

Rustgevende kleuren

Ook als je van felle kleuren houdt, is het nooit verstandig om dit aan te brengen in je slaapkamer. Het leidt af en geeft je een onrustig gevoel en ga je onrustig slapen. Rust creëren in je slaapkamer doe je met rustgevende kleuren. Dit zijn vooral natuurlijke kleuren. Rustgevende kleuren doen je denken aan de zee, de aarde en de lucht en dit werkt altijd ontspannend en rustgevend. Je hoeft niet direct je hele slaapkamer aan te passen, één wand in een rustgevende kleur doet al heel veel. Laat de rustgevende kleuren ook terugkomen in je hoeslakens en kussenslopen. 

rustige slaapkamer

Verlichting dat sfeervol is

Goede sfeervolle verlichting kan heel veel doen en hiermee kun je rust creëren in je slaapkamer. Verlichting is nodig, want vaak zal het al avond zijn als je in je slaapkamer gaat ontspannen. Voor sfeervolle verlichting zijn er verschillende opties. Met een staande lamp, kun je een sfeervol licht op het plafond creëren. Heb je toch even fel licht nodig om bijvoorbeeld te lezen, gebruik dan een leeslampje die je nadien gemakkelijk kunt uitschakelen. Hoewel kaarslicht zeer sfeervol is, is het voor de slaapkamer niet aan te raden. Gebruik hiervoor led verlichting waarmee je een kaarslicht effect kunt creëren. 

Laat het heerlijk geuren

Niet alleen de kleur of de indeling is belangrijk voor een rustige slaapkamer. Voor optimale ontspanning doet de geur ook heel veel. Als je een moment wilt ontspannen, maak dan gebruik van wierrookstokjes of etherische oliën. Er zijn enkele geuren die het rustgevende gevoel versterken en je helpen met ontspannen inslapen, zoals jasmijn of lavendel. 

Planten in de slaapkamer

Planten in de slaapkamer kunnen heel veel doen om je rustig in te laten slapen. Planten zijn ook gezond, want zij produceren zuurstof en reguleren vervuilde en ongezonde lucht. Klachten als hoofdpijn of astma kunnen soms zelfs voorkomen worden met planten in de slaapkamer. Kies voor de slaapkamer wel voor planten met een luchtzuiverende werking.

Aanbevolen artikelen