De moderne onderhoudsvriendelijk tuin

onderhoudsvrije-tuin

Hoewel het grasmaaien van tegenwoordig in niks meer te vergelijken is met hoe het vroeger ging, is een onderhoudsvriendelijke tuin nog altijd het beste medicijn voor mensen met niet zo heel groene vingers. Of voor iedereen die wel van zijn tuin wil genieten, maar er zo min mogelijk werk van wil hebben. Als bij de woorden ‘onderhoudsarme tuin’ beelden opdoemen van tuintjes die louter bestaan uit tegels met een smal strookje aarde, dan mag dat idee bijgesteld worden. De onderhoudsarme tuin van tegenwoordig is praktisch, maar vooral ook heel groen met dank aan onderhoudsvriendelijke planten. In onderhoudsvriendelijke planten hoeft weinig geïnvesteerd te worden qua verzorging, maar ze zien er daarentegen wel prachtig uit. En ook niet verkeerd: ze dragen bij aan de afwatering van (overtollig) regenwater.

Onderhoudsvriendelijke planten, wat zijn het?

Voor een onderhoudsarme tuin is het goed om te zorgen dat de bodem volledig bedekt wordt, zodat onkruid weinig kans krijgt. Hiervoor gebruik je de zogenoemde bodembedekkers. Deze planten gaan onkruid tegen en vragen weinig onderhoud, voorbeelden zijn onder andere Winterheide, de Rhododendron, Dwergmispel en de Heuchera. Er zijn echter talloze bodembedekkers, dus kijk vooral ook eens op internet om inspiratie op te doen. Bedenk ook dat houtsnippers het ook erg goed doen als het gaat om het tegengaan van onkruid. Naast bodembedekkers, zijn er nog veel meer planten voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo kun je bijvoorbeeld voor struiken kiezen, die je alleen een keer per jaar hoeft te snoeien, waarna je er weer een jaar lang van kunt genieten. Ook mediterrane kruiden zijn geschikt, omdat zij het beste gedijen in een warm, droog klimaat, hebben ze ook bij ons weinig verzorging nodig. En wat te denken van een (fruit)boom? Veel groen, lekkere vruchten, maar nauwelijks onderhoud. Wat je ook kiest, het is altijd van belang om vooraf te bedenken waar je je plant wilt hebben en of je tuin over weinig of juist veel zon beschikt gedurende de dag. Sommige planten hebben namelijk meer behoefte aan zonlicht dan andere, en als je groen hebt wat goed aansluit bij het ‘klimaat’ van je tuin, geeft dat sowieso al een stuk minder onderhoud.

De finishing touch

Als je je planten in de aarde hebt gezet, kun je je onderhoudsvriendelijke tuin afmaken met een leuke schutting met eventueel een klimop voor extra groen. Een klein vijvertje kan ook leuk staan: een plastic teil in de grond, wat waterplantjes erbij en je hoeft er alleen maar om te denken dat je het water af en toe aanvult. Tot slot kun je een leuke zithoek maken met loungemeubels of een andere set tuinmeubelen. Fleurige kussentjes erop en je bent klaar om van je onderhoudsvriendelijke tuin te genieten.

Aanbevolen artikelen