De houten visgraat vloer

vloer visgraat

Een houten vloer in het interieur is een rijk bezit. Niet alleen omdat het de waarde van het huis vermeerderd, maar vooral omdat het de waardering van de leefomgeving in huis vermeerderd. Het hout straalt een sfeer van natuurlijke warmte en gezelligheid uit. En het is ook daadwerkelijk een materiaal dat uitstekend isoleert en aangenaam aanvoelt. Een goed onderhouden houten vloer kan een leven lang meegaan en krijgt, door de jaren heen, een doorleeft karakter, waarmee de vloer aan uitstraling wint. Door de houten delen van de vloer in een visgraatmotief te leggen wordt het stijlvolle van de houten vloer extra onderstreept.

Houten visgraat vloer, een rijke geschiedenis

Door de houten vloerdelen in een bepaalde volgorde te leggen ontstaat een visgraatpatroon. Dit visgraatpatroon werd in de Romeinse tijd al gebruikt bij het aanleggen van de eerste verharde wegen, omdat een visgraatpatroon voor een stevige stabiele ondergrond zorgt, met een lagere geluidsemissie. In de zestiende eeuw werd het visgraatpatroon opnieuw toegepast door Italiaanse architecten, en kwamen kostbare visgraat vloeren in de schitterende paleizen en kastelen van de adelstand in de mode. Te beginnen in Italië en Frankrijk en later ook in heel Europa. Hiermee kon men indruk maken op de gasten, terwijl deze visgraat vloeren veel minder onderhoud nodig hadden en aangenamer aanvoelden dan het veel gebruikte marmer. In Nederland vinden we deze vloeren met name in rijke koopmanshuizen en kastelen. Wie een visgraat vloer uit die tijd te zien krijgt, wordt nog steeds getroffen door de schoonheid en verfijnde uitstraling van zo’n vloer.

Houten visgraat vloer in een modern jasje

 De charme die de houten visgraat vloer vijfhonderd jaar geleden had, bezit zij nog steeds. Toch is er veel veranderd. Het materiaal is nog even mooi en natuurlijk, maar, om ook in de centraal verwarmde woning van tegenwoordig een al te grote werking van het hout te voorkomen, is er het lamel parket voor de visgraat vloer ontwikkeld. Door kruislings op elkaar geplaatste dunne lagen hout tot één massieve houten plank te persen, wordt de spanning die bij de werking van het hout vrij komt, grotendeels opgevangen. Hierdoor kan, in een modern ingerichte ruimte, de visgraat vloer van muur tot muur gelegd worden. Een plint is niet per se nodig. Ook een visgraat vloer van extra grote en brede planken is nu een trend, walvisgraat wordt dit genoemd. Heel fijn is dat, de prachtige visgraad vloer tegenwoordig, binnen het bereik van een veel groter publiek ligt dan ooit. 

Aanbevolen artikelen