De voordelen van duurzaam beddengoed en waarom jij daar ook voor moet kiezen

duurzaam beddengoed

Duurzaamheid is in deze tijd een erg belangrijk begrip geworden, bij alles wat we doen of aanschaffen. Ook bij beddengoed is dat iets waar veel mensen op letten en de afgelopen jaren zien we dat duurzaam beddengoed erg populair is geworden. Dit type beddengoed is vervaardigd zonder schadelijke chemicaliën en daardoor beter voor mens, dier en milieu. Traditioneel katoen wordt normaal gesproken geteeld in een omgeving met een ernstige impact op het milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld twee kilo giftige chemicaliën gebruikt om gemiddeld een kilo katoen te verwerken. 

Insecticiden en pesticiden

Om katoen te kweken, zijn katoenzaden genetisch gemodificeerd om de output te verhogen, gevoed met zware doseringen kunstmest en besproeid met schadelijke pesticiden. Wist je dat ongeveer 25% van al het gebruik van insecticiden ter wereld en meer dan 10% van het gebruik van pesticiden naar de behandeling van katoen gewassen gaat? Dit zorgt voor implicaties, niet alleen voor de betrokken werknemers, maar ook voor de consumenten. 

Machinaal plukken leidt tot beschadigde katoenvezels

Daarnaast wordt commercieel katoen ook machinaal geplukt om aan de hoge vraag te voldoen, wat resulteert in beschadigde katoenvezels. Biologisch katoen wordt met de hand geplukt, wat betekent dat vezels intact blijven zonder afval, en dat het resulterende materiaal daardoor een stuk zachter is. 

Niet-biologische stoffen worden geverfd met kleurstoffen

Daarnaast worden niet-biologische stoffen geverfd met kleurstoffen die zware metalen kunnen bevatten. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kunnen deze kleurstoffen en andere chemicaliën huiduitslag of andere reacties veroorzaken. Deze chemische processen kunnen de vezels van de stof bovendien verzwakken. Het resultaat hiervan is een dunner en minder duurzaam product.

Keurmerken

Soms is het als consument best lastig om te bepalen of iets duurzaam is of niet. Daarom is het handig dat er keurmerken zijn. Met andere woorden: deskundigen hebben de producten, zoals duurzaam beddengoed, beoordeeld op duurzaamheid. En als de claim van de fabrikant klopt, dan krijgt het een keurmerk. Keurmerken geven aan dat het materiaal en het productieproces onderworpen zijn aan de eisen van toonaangevende instanties en dat er strikte controles op plaatsvinden.

Biologisch katoen kost minder water tijdens het produceren

Biologisch katoen daarentegen is stukken beter voor de planeet. Het kost namelijk minder water om biologisch katoen te produceren, in vergelijking met conventioneel katoen en andere stoffen. Bovendien wordt biologisch katoen niet behandeld met de eerder genoemde giftige chemische pesticiden of agressieve chemische reinigingsmiddelen.

Comfortabel en ademend

Verder is biologisch katoen een stuk comfortabeler en ademend het beter in vergelijking met zijn synthetische tegenhangers. Met biologisch katoen zal het niet snel warm en zweterig in bed aanvoelen, eerder comfortabel en koel.

Veilige keuze

Bovengenoemde zorgt ervoor dat biologisch katoen een veiligere keuze is voor mensen met een gevoelige huid, omdat deze stof niet wordt verwerkt met agressieve chemicaliën en wasmiddelen. Dit maakt biologisch katoen een ademende stof, in tegenstelling tot synthetische stoffen die warmte kunnen vasthouden en je een warm en zweterig gevoel kunnen geven.

Beter voor planeet en bodem

Biologisch katoen verbruikt minder water en wordt gekweekt zonder schadelijke pesticiden, wat beter is voor de planeet en de bodem. Daarnaast is organisch katoenen beddengoed gemaakt zonder agressieve kleurstoffen, die vaak zware metalen bevatten. Biologisch katoenen beddengoed is meestal zachter en beter bestand tegen slijtage dan conventioneel beddengoed, omdat chemische verwerking de vezel verzwakt.

Aanbevolen artikelen