Huis gekocht? Welke verschillende woonverzekeringen zijn er?

verschillende-woonverzekeringen

Bij het kopen van een woning komt het nodige kijken aan soorten verzekeringen. Welke verzekeringen moet je allemaal afsluiten als je een woning hebt gekocht?

Opstalverzekering

Het afsluiten van opstalverzekeringen is voor woningeigenaren doorgaans verplicht als ze een hypotheek afsluiten. Opstalverzekeringen staan ook wel bekend als woonhuisverzekeringen. Deze verzekeringsvariant vergoedt schade aan jouw woning. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent, is de kosten die nodig zijn om jouw huis volledig opnieuw op te bouwen op een andere locatie. Schade aan muren, dak, beglazing, leidingen, feitelijk alles wat aan je woning vastzit wordt gedekt door opstalverzekeringen.

Verzekering voor de inboedel

Verder is het aan te raden om bij de aankoop van een woning een inboedelverzekering te regelen. Inboedelverzekeringen zijn bedoeld voor alle losse spullen die in huis staan. Voorbeelden zijn het meubilair, apparaten of lampen. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is natuurlijk wel verstandig om dit type verzekering af te sluiten als je een woning gekocht hebt of gaat kopen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Evenmin verplicht maar wel verstandig is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade die jij, of een van je kinderen, onverhoopt aanbrengt aan de spullen van iemand anders. Hiertoe worden ook gevallen gerekend die door jouw spullen zelf veroorzaakt worden en waar een ander schade van ondervindt. Dit kan zomaar gebeuren, bijvoorbeeld als er een steen uit je schoorsteen losraakt en een passerende voetganger raakt. Heb je op zo’n moment geen aansprakelijkheidsverzekering, dan kan dat flink in de papieren gaan lopen.

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je een huis koopt met je partner en jullie (eventueel) kinderen hebben, dan is het belangrijk om goed na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Mocht een van jullie onverhoopt overlijden, dan is de partner gedekt en kan hij/zij de hypotheek blijven betalen door de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Overigens is deze verzekering, als je gebruikmaakt van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verplicht. Maar ook als je geen NHG hebt, is deze verzekering absoluut aan te raden om te voorkomen dat degene die bij een overlijden achterblijft in de financiële problemen terechtkomt.

Woonlastenverzekering

Het kan iedereen overkomen: je raakt arbeidsongeschikt of wordt plotseling werkloos. In dit soort situaties biedt een woonlastenverzekering uitkomst. Deze verzekering dekt dan de hypotheeklasten, zodat je je woning niet hoeft te verkopen.

Aanbevolen artikelen