5x Zo check je de badkamer op red flags als je een huis gaat kopen

badkamer check als je een huis gaat kopen

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dat is zowel een heel leuk, als spannend proces. Bezichtigingen kunnen heel leuk zijn en uren fantaseren over je toekomstige droomhuis ook. Uiteindelijk zul je dan toch een beslissing moeten nemen en dat is waar het spannend wordt. Waarschijnlijk ben je wel alert op een woonkamer of keuken naar wens, maar de badkamer wordt wel eens over het hoofd gezien. Daarom zetten bij 5 red flags voor je op een rijtje waar je écht op moet letten bij het aanschaffen van een huis. 

Ben je van plan om deze hele badkamer op de schop te doen en te vervangen voor een zorgvuldig uitgekozen exemplaar? Dan hoef je nergens op te letten. Anders kunnen deze tips jouw zomaar weerhouden van een enorme miskoop! 

Zo check je de badkamer op red flags als je een huis gaat kopen

Waterschade

Let tijdens het bezichtigen van de badkamer goed op waterschade. Dit kan namelijk op een later moment hoge kosten met zich meebrengen die waarschijnlijk niet vergoed worden door je verzekering, Meestal is waterschade een vervolg van een lekkage die verschillende oorzaken kan hebben. Kijk dus uit voor:

  • slechte kitranden
  • gebroken badkamertegels
  • kapotte voegen

Voldoende daglicht

Misschien had je hier zelf niet aan gedacht, maar waarschijnlijk zul je ons later dankbaar zijn. Voldoende daglicht maakt al je bezigheden in de badkamer namelijk een stuk comfortabeler. Denk aan scheren, make-up aanbrengen of je haar in model brengen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onflatteuze aanblik dat lichtspots met zich mee kunnen brengen. Daglicht betekent dat jij jezelf ziet zoals anderen mensen jou ook gaan zien wanneer je de deur uit gaat en dat is precies de bedoeling. Daarnaast betekent voldoende daglicht vaak ook dat er een raam open kan en dat is ook geen overbodige luxe in een badkamer. 

Zo check je de badkamer als je een huis gaat kopen

Handige indeling

Als je uitgekeken raakt op de tegeltjes, is daar een relatief makkelijke en goedkope oplossing voor. Ook een nieuwe wasbak is nog wel te installeren. Na de aankoop van je huis realiseren dat je de indeling van de badkamer alles behalve praktisch vindt, is een stuk duurder en ingewikkelder om op te lossen. Misschien denk je nu dat de indeling van je badkamer niet zo belangrijk is, maar op den duur kan dit toch tegenstaan. Je moet namelijk elke dag verschillende routes van het toilet, naar de wasbak en naar de douche afleggen en wanneer dit niet snel en handig kan, ga je het uiteindelijk knap vervelend vinden. Laat daarom ook bij een badkamer die nog helemaal op de schop gaat of je tevreden bent over de positie van de af- en toevoer van het water. 

Genoeg ventilatie

Een badkamer moet veel stoom en water kunnen verdragen. Daarom is het belangrijk dat je potentiële badkamer over goede ventilatie beschikt. Natuurlijk ga je tijdens een bezichtiging geen uitgebreide en stomend hete douche nemen, dus kan je het beste vragen hoe het zit met de ventilatie. Daarnaast zijn roest en schimmel een grote red flag. Een goed geventileerde badkamer verzocht namelijk nauwelijks tot geen schimmel. Dat scheelt je in de toekomst een hoop aangename geurtjes én schoonmaakwerk. Als je graag (voorlopig) de badkamer wil behouden, is het belangrijk om goed op dit punt te letten. 

check badkamer als je een huis koopt

Hou deze tips tijdens je volgende bezichtiging in de aanslag en voorkom een finale miskoop. Ook als je de badkamer helemaal gaat verbouwen naar jouw smaak is deze checklist een goede reminder van punten waar je de aannemer extra op mag wijzen. Zo ben je verzekerd van de badkamer van je dromen!

Aanbevolen artikelen