Milieu- en gezondheidsvoordelen van isolatie in huis

gezondheidsvoordelen isolatie

Om de voordelen van isolatie voor huiseigenaren te begrijpen, moeten we eens kijken naar wat isolatie is, hoe het in jouw leven kan worden geïmplementeerd en hoe jouw woonbeleving hierdoor beïnvloed kan worden.

Simpel gezegd, isolatie is het aanbrengen van niet-geleidende materialen die geen warmte, vocht of geluid doorlaten zonder al te veel moeite. Hoe hoger de soortelijke weerstand, hoe effectiever het is. Isolatiematerialen worden normaal gesproken gebruikt in huizen bij muren, daken, vloeren en andere gebieden zoals leidingen en kruipruimtes.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van isolatie in het huis. Sommige daarvan zijn onder meer:

Gezondheidsvoordelen

1 Geen schimmel of meeldauw

Niet-geïsoleerde huizen hebben de neiging om schimmel rond de muren op te hopen, vooral in keukens en badkamers. De reden hiervoor is de ophoping van vocht waardoor de muren zacht en geërodeerd worden. Dit resulteert in verschillende allergische reacties bij de huisbewoners.

2 Handhaving van de juiste temperatuur

Isolatie helpt bij het reguleren van de temperatuur in huis. Het kan worden gebruikt om de kamers koel te houden door de warmte in de zomer buiten te houden, of om de kamers warm te houden door de warmte binnen te houden in de winter. Leven bij gematigde temperaturen helpt het immuunsysteem ziektes te bestrijden en natuurlijke immuniteit op te bouwen.

3 Houd stof buiten

Stof, zand en andere voorwerpen in de lucht zullen waarschijnlijk door de kieren glippen die de woonkwaliteit kunnen ruïneren. Betrouwbare isolatieplaten zoals XPS, Rockwool, steenwol platen of PIR kunnen ervoor zorgen dat het huis vrij blijft van dergelijke stoffen.

Voordelen voor het milieu

1 Energie besparen

Door gebruik te maken van isolatie, wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaard door simpelweg de warmte-inhoud in huis op peil te houden.

2 Vermindert de uitstoot van verontreinigende stoffen

Het gebruik van traditionele verwarming resulteert in de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen, waaronder broeikasgassen. Deze verontreinigende stoffen in de lucht kunnen grote afstanden afleggen en allerlei levensvormen beïnvloeden. De groei van planten kan worden belemmerd als ze regelmatig worden blootgesteld aan deze stoffen, en dieren kunnen daardoor vergiftigd raken.

3 Gerecyclede materialen gebruiken

Veel isolatieplaten zoals xps platen bevatten meestal een hoeveelheid gerecyclede materialen; dit is om ervoor te zorgen dat geen van deze materialen verloren gaat. Sommige van de materialen die worden gemaakt met behulp van recycling zijn glasvezel, glaswol en steenwol. De materialen waaruit isolatieplaten bestaan, kunnen zelfs na gebruik worden gebruikt. Zo kan glaswol voor 100% worden gerecycled tot andere producten en andere toepassingen.

4 Verminderd schade aan de ozon

Door de warmte niet te laten verdrijven en het huis te verlaten, helpt dit om de hoeveelheid fluorkoolwaterstof (HFC) en chloorfluorkoolwaterstoffen (CFC) op een absoluut minimum te houden. Het minimaliseert ook de uitstoot van straling door het huishouden die het broeikaseffect versnelt.

Andere voordelen

Ook op persoonlijk vlak biedt isolatie veel voordelen. De betaalbaarheid is een goed voorbeeld, aangezien iedereen de juiste isolatieplaten eenvoudig kunnen vinden die passen bij hun prijsklasse. Isolatieplaten zijn over het algemeen ook heel gemakkelijk te verwerken. De installatie kost weinig tijd en het verwijderen kan net zo eenvoudig zijn.

Aanbevolen artikelen