3 tips bij het kiezen bij voor een houten vloer

Houten-vloer-met-vloerverwarming

Houten vloer kopen? Een goede keuze!

Wanneer de oude vloer in de huis is versleten, is het tijd om in te grijpen. Een nieuwe houten vloer kopen is dan een goede optie. Een houten vloer leggen heeft namelijk enkele interessante voordelen. Zo ziet een houten vloer er lekker natuurlijk en landelijk uit. Ze zijn in allerlei kleurenvarianten, zoals een bruine of een witte houten vloer, verkrijgbaar, met uiteenlopende nervenpatronen. Mensen die een houten vloer kiezen, hebben de garantie dat bij normaal onderhoud deze vloeren erg lang meegaan. Hout is een duurzame keuze! Ten slotte kan er tegenwoordig onder houten vloeren ook vloerverwarming aangelegd worden. Redenen genoeg dus om te kiezen voor een houten vloer kopen. Maar een houten vloer kiezen: hoe doe je dat precies? De 3 tips hieronder helpen je om een goede keuze te maken als je een bruine, zwarte of witte houten vloer kopen wilt. 

1. Kies het type houten vloer dat het beste bij je past

Vroeger was er maar één soort houten vloer. Ging je een houten vloer leggen, dan betrof het een massieve houten vloer. Tegenwoordig is de keuze qua houten vloeren enorm. Zo zijn er houten parketvloeren, laminaat, kliklaminaat, multiplexvloeren en vloeren met tweelaagse en drielaagse houten planken. Zorg voordat je een keuze uit deze opties maakt, dat je de voor- en nadelen per vloersoort goed in kaart brengt. Kijk hierbij naar de kwaliteit (levensduur), de prijs, hoe de houten vloer leggen in zijn werk gaat en de kleur en het benodigde onderhoud per type houtvloer. Zo is laminaat goedkoper dan parket, maar is parket – zeker als deze goed gelakt is – duurzamer en gemakkelijker te onderhouden. 

2. Een vloer met of zonder vloerverwarming

Vraag je af of je direct vloerverwarming wilt plaatsen, want bij het vervangen van een vloer is dit iets wat je direct wilt meenemen. Als je voor vloerverwarming gaat, kies dan voor een parketvloer die hiervoor geschikt en ook officieel getest is. Zo voorkom je teleurstelling als het kromtrekken van de vloer.

witte houten vloer

3. Denk goed na over de kleur van de vloer 

Als je kiest voor een houtvloer met een laklaag of olielaag, kun je kiezen uit meer dan twintig kleuren. Denk bij het houten vloer kiezen goed na over het effect dat je met de vloer wilt bereiken. Zo maakt een witte houten vloer de woonkamer ruimer en breder, terwijl een donkere vloer minder snel vies lijkt en mooi contrasteert met lichte muren en wanden. Het is maar net wat je wilt: op kleurgebied is veel mogelijk!

Aanbevolen artikelen