Zo maak je van je tuin een gezellige plek om te zitten

sfeervolle tuin

Ongeacht de grootte, achtertuinen zijn bedoeld als een bron van plezier en een plek om te ontsnappen als je wilt ontspannen. Is jouw tuin meer een plek waar je juist weg wil? Een tuin vol met te veel terrasmeubilair, buiten structuren (zoals tuinhuisjes) en speeltoestellen voor kinderen zal chaotisch aanvoelen. Je zou zelfs de achtertuin kunnen gaan vermijden als er te veel spullen zijn. Gelukkig hoeft een tuin niet zo aan te voelen. Tegenwoordig kun je op allerlei manieren ervoor zorgen dat je tuin een prettige plek is om te vertoeven. Zo kun je de stijl van binnen naar buiten halen. JungleHome bijvoorbeeld heeft decoraties voor je binnen én buiteninterieur, zodat je de stijl van binnen, buiten kunt doorvoeren. Lees snel verder voor meer tips om van je tuin een fijne plek om te vertoeven te maken!

Maak van de tuin weer een fijne plek door de rommel op te ruimen, overwoekerde bomen en heggen te snoeien, speeltoestellen te verplaatsen of deze weg te geven of te verkopen als je kinderen te oud hiervoor zijn. Gooi kapotte meubels en accessoires of dingen die niet in de tuin horen weg of recycle ze. Begin met een schone lei, beoordeel je tuin op elementen die het nodig heeft om er een plek van te maken waar je graag vertoeft. 

Zitten is één ding, maar met fijne lounge stoelen, ligstoelen of chaise longues kun je je pas echt ontspannen, of het nu onder een parasol is, bij een zwembad, op een terras of zelfs op het balkon van een appartementencomplex. Als de stoelen comfortabel zijn, is de kans groter dat je achterover leunt en wat tijd buiten doorbrengt, in plaats van bijvoorbeeld aan een eettafel op het terras te gaan zitten, een koffie te drinken en dan weer naar binnen te gaan.

De juiste landschapsarchitectuur

Maak niet zomaar een bonte verzameling planten, bomen en bloemen in je tuin. Zorgvuldig geplande en geselecteerde planten die er natuurlijk uitzien in hun omgeving, kunnen echt een thema of sfeer bepalen, en je zelfs naar een favoriete vakantieplek terug brengen. Wie zou er niet elke dag naar buiten willen stappen naar een tuin die hen doet denken aan die reis naar Sardinië, Maui of Tahiti?

Het is verstandig om planten te kiezen die zich goed aanpassen aan de omgeving waarin je leeft: stervende tropische planten zullen je niet aan Aruba doen denken. Combineer inheemse planten met bomen, struiken, wijnstokken en vaste planten die zijn aangepast aan het klimaat. Deze kun je meestal vinden in de plaatselijke kwekerij of botanische tuinwinkel. Roep professionele hulp in van een landschapsontwerper, of vraag om suggesties van een medewerker van een tuinwinkel als je het echt niet meer weet.

Zorg voor een uitnodigend terras

Een stuk beton met een paar plastic stoelen en een houtskoolgrill volstaat niet. Creëer een ruimte die je uitnodigt om er te gaan zitten en te genieten. Maak van een terras een plek waar je tijd zou willen doorbrengen, bijvoorbeeld ontspannen in de zon, yoga oefeningen doen, lezen, rondhangen met vrienden, etc. Voeg kussens, dekens, bloemen en lantaarns toe om de ruimte gezellig te maken.

Zorg voor voldoende schaduw

Natuurlijk, een parasol zorgt voor de broodnodige schaduw. Maar de aanblik roept ook beelden op van een vakantie in een resort, aan een zandstrand of naast een zwembad. Er is iets aan de ronde vorm, geprojecteerd boven de andere buiten meubels, die er leuk en uitnodigend uitziet. Niet alle schaduw hoeft echter van parasols te komen. Je kunt schaduw creëren met tuinhuisjes of pergola’s, luifels, wijnstokken die over priëlen groeien en bomen.

Aanbevolen artikelen