Zo krijg je de tuin van je dromen

onderhoudsvrije-tuin

De winter staat weer voor de deur en dat is natuurlijk niet het ideale moment om in de tuin te werken. In de lente kun je gelukkig weer aan de slag, zodra het zonnetje weer terug is. Gebruik deze koude periode om alvast de tuin van je dromen te ontwerpen. Bekijk in dit artikel wat handige tips en maak alvast wat plannen zodat je in de lente gelijk aan de slag kan!

Maak een beplantingsplan

Ga alvast op onderzoek uit naar wat voor planten je in je tuin zou willen hebben. Maak vervolgens een beplantingsplan, zodat je een goed beeld hebt van wat je allemaal moet aanschaffen. Zo voorkom je ook dat je planten of andere dingen koopt die je eigenlijk niet in je tuin kwijt kan. Het hoeft natuurlijk geen uitgebreid of ingewikkeld beplantingsplan te zijn. Zolang het voor jezelf maar duidelijk is. Houdt vooral ook rekening met de ligging van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan vanaf welke kant de zon je tuin in schijnt en hoeveel inkijk de buren hebben op je tuin.

Kies voor een onderhoudsarme tuin

Als je eenmaal de tuin van je dromen hebt, wil je die natuurlijk ook mooi houden. Dat kan erg lastig zijn als je geen groene vingers hebt of je er gewoon niet de tijd voor hebt. Kies om die reden voor een onderhoudsarme tuin, die blijft langer mooi terwijl het minder onderhoud nodig heeft. Hoe creëer je een onderhoudsarme tuin? Dat doe je door de juiste materialen n planten uit te kiezen. Kies op gebied van bestrating dus bijvoorbeeld voor keramische tegels of betontegels. Wil je een schutting in de tuin, kies dan voor een hardhouten schutting. Hardhouten schuttingen hebben namelijk een lange levensduur en hebben niet veel onderhoud nodig.  Onderzoek ook de mogelijkheid om de kieren tussen de bestrating op te vullen, bijvoorbeeld met voegmortel. Hierdoor hoef je niet regelmatig onkruid te wieden.

Een leuk schuurtje of hutje in de tuin

Het is ideaal om een leuk schuurtje of hutje in je tuin te hebben. Dit is een goede opslagplek voor je tuinspullen zoals de kussen van je tuinmeubilair. Dan heb je ook gelijk een plek om je barbecue te bewaren tijdens de koude en regenachtige maanden. Het liefst kies je voor een modern schuurtje, dat mooi afgewerkt is en er verzorgd uit ziet. Twijfel dus zeker niet om je oude schuurtje een flinke onderhoudsbeurt te geven. In oudere huizen zie je vaak nog schuurtje met golfplaten. Het is verstandig om goed te kijken naar de codes die op de golfplaten staan, daaraan kan je namelijk zien of je te maken hebt met asbesthoudende golfplaten. Laten we hopen dat dit bij jou niet het geval is, het verwijderen van de golfplaten is namelijk een dure klus. De kosten van asbestsanering per 10 m2 bedragen gemiddeld €675. Vervolgens heb je nieuw dakbedekking nodig, de prijs van bitumen dakbedekking bedraagt gemiddeld €45 – €75 per jaar.

Aanbevolen artikelen