Met deze tips haal je meer licht in huis

lichtkoepel-bestellen

Donkere kamers in huis zijn niet ideaal. Donkere kamers lijken namelijk kleiner en bovendien voel je je in de kamers niet altijd even prettig. De oplossing is om meer daglicht in huis te creëren. Dit geeft je huis een frisse uitstraling en bovendien ziet je huis er hierdoor ook een stuk ruimer uit. Lees snel verder in dit artikel voor handige tips waarmee je meer daglicht verwelkomt in je huis.

Besteed aandacht aan je ramen

Het meeste daglicht komt binnen via je ramen. Vandaar dat het fijn is om één of meerdere ramen in elke ruimte te hebben. De meeste mensen maken helaas niet optimaal gebruik van het daglicht dat via de ramen naar binnen komt. Weinig mensen weten namelijk hoe ze het daglicht kunnen versterken. De eerste stap is het verwijderen van verduisterende blokkades rond het raam, denk bijvoorbeeld aan struiken een hoge meubels. Daarnaast is het ook aan te raden om te kiezen voor lichte kleuren rondom het raam, zoals lichte bestrating onder het raam of crème witte kozijnen. De lichte kleuren rondom het raam weerkaatsen en weerspiegelen het licht. Het licht lijkt dan sterker en feller te zijn, dit zorgt ervoor dat je huis er frisser en meer open uitziet.

Gebruik slimme trucjes

Er zijn veel “trucjes” die je kunt gebruiken om meer daglicht binnen te laten. Althans, je laat het lijken alsof er meer daglicht binnen komt. Je zorgt er eigenlijk gewoon voor dat het licht verder verspreid wordt in je woning. Het eerste trucje is het plaatsen van een grote spiegel. Deze spiegel weerkaatst en verspreidt veel licht en laat de ruimte er bovendien ook groter uitzien. Een ander trucjes is het gebruik van lichte tinten. Kies dus vooral in je woonkamer voor een lichte basis. Dat houdt in: mooi witte muren en meubels in lichte tinten. Besteed tot slot ook aandacht aan een lichtplan. Met een goed lichtplan geniet je altijd van een goed verlicht huis. Als de zon s ’avonds namelijk niet meer te bekennen is, wil je uiteraard ook gewoon in een mooi verlicht huis zitten.

Creëer meer openingen voor daglicht

Meer licht haal je gemakkelijk binnen met bijvoorbeeld grotere ramen. Het simpelweg laten plaatsen van méér ramen is natuurlijk ook een optie. Maar ramen betekent namelijk meer licht. Grotere ramen laten meer licht binnen en geven je huis bovendien ook een visueel groter effect. Andere opties zijn het plaatsen van een schuifpui in de woonkamer of een dakkapel op zolder. Een 2-delige schuifpui kost gemiddeld €2.500 – €3.200. Dakkapel prijzen beginnen vanaf gemiddeld €3.000, hierin zijn de montagekosten, btw en de prijs van bitumen dakbedekking verwerkt. Dit bedrag wordt hoger bij oudere huizen van voor 1993, dan komt er namelijk nog een verplichte asbestinventarisatie bij. Eventueel gevolgd door verplicht asbest saneren in verband met de nieuwe wetgeving over asbestdaken.

Aanbevolen artikelen