Zelf een overkapping bouwen

overkapping zelf maken

Zelf een overkapping bouwen is mogelijk, zolang je de juiste maatregelen neemt en een duidelijk stapelplan volgt. Wil je je tuin of terras prachtig afwerken met een overkapping? Dan is het gewoon een kwestie van de handen uit de mouwen te steken en een overkapping zelf maken met onderstaand stappenplan! 

Zelf een overkapping bouwen 

Een overkapping in de tuin zelf bouwen vraagt een nauwgezette aanpak, waarbij voorbereiding, voorzichtigheid en enige kennis van zaken essentieel zijn. Werk je volgens onderstaande richtlijnen, dan is het eenvoudiger om binnen de kortste keren van een gezellige, mooie overkapping te genieten: 

1. Welk soort overkapping in de tuin zelf bouwen? 

Eerst en vooral is het belangrijk dat je bij een overkapping zelf maken weet welk type overkapping je wil bouwen: één met een plat dak of één met een puntdak? Niet alleen heeft je keuze invloed op de lok en feel van het geheel, het is ook erg belangrijk te weten omdat de manier waarop je gaat bouwen wel degelijk verschilt. 

2. Kies het formaat van je overkapping 

Vervolgens bereken je hoe groot je de overkapping wil hebben. Standaard maten zijn lengtes van drie, vier, vijf of zes meter binnen het aanbod van houtspeciaalzaak die je het nodige materiaal kan leveren. Houd hierbij natuurlijk rekening met de beschikbare ruimte! 

3. Alles begint bij de fundering 

Zodra je weet hoe groot je overkapping moet zijn, ga je de fundering plaatsen. Onderzoek of het volstaat om stevige poeren te plaatsen, of je eventueel een betonnen fundering moet leggen. Dit hangt vooral af van de stevigheid van de ondergrond en het formaat overkapping dat je wil bouwen. 

4. Kies de dikte van de staanders, ringbalk en balklaag 

De dikte van de staanders, ringbalk en balklaag van de overkapping hebben niet enkel een grote invloed op de stevigheid van de constructie maar bepalen ook in zekere mate de look en feel van het uiteindelijke resultaat. Kies voor duurzaam hout in de juiste afmetingen en verhoudingen om het beste resultaat te verkrijgen! 

5. Regelwerk, deuren en dakbedekking 

Zodra de basis van de overkapping is gelegd, bouw je het regelwerk aan de muren en bepaal je waar de deuren en ramen moeten komen. Ten slotte kies je een goede dakbedekking om je overkapping optimaal te beschermen!

Aanbevolen artikelen