Hoe je jouw huis verduurzaamt in vijf stappen

Niet ieder huishouden is klaar voor de toekomst. We horen dagelijks in het nieuws dat we op een te grote voet leven. We gebruiken te veel drinkwater, eten te veel en stoten te veel CO2 uit. Wetenschappers hebben wel eens gezegd dat er voor onze levensstijl 5 nieuwe aardes zouden moeten worden bijgemaakt. Dat is natuurlijk onmogelijk. Er moet dus echt wat veranderen willen we voorkomen dat de aarde over een aantal decennia onbewoonbaar wordt. In dit artikel behandelen we een aantal stappen over hoe je jouw huis kan verduurzamen. Met jouw inspanning kunnen we het tij keren.

Stap №1: Doe altijd wat je kunt

Het is natuurlijk heel simpel om te consuminderen. In plaats van een dikke auto die veel benzine verbruikt, kun je ervoor kiezen om een auto met laag verbruik of zelfs een elektrisch voertuig aan te schaffen. Een elektrisch voertuig heeft als voordeel dat je met zonnepanelen op je dak je auto zelfs gratis kan tanken. Ook minder douchen, minder vaak naar vervuilende ‘all-you-can-eat’ restaurants en minder vlees eten helpt allemaal mee om je ecologische voetafdruk van je leven te verminderen.

Stap №2: Stap over op groene energie

Het is ook een goed idee om over te stappen op groene energie. Soms kost een kilowatt uit je stopcontact net iets meer onderaan de streep, maar die extra investering geeft grote bedrijven wel de kans om meer geld te investeren in duurzame ontwikkelingen zoals windmolens en het testen van warmtepompen bijvoorbeeld. Ook kun je er zelf voor kiezen om zonnepanelen op het dak te laten leggen of een warmtepomp aan te schaffen. Het zijn flinke kostenposten, maar heb je dat geld liggen, dan is het een investering in de toekomst van onze planeet.

Stap №3: Installeer de beste kozijnen

Het is natuurlijk enorm belangrijk om – zeker in deze tijd met hoge gasprijzen – te besparen op de gasrekening. Wij raden je aan om je houten kozijnen te vervangen en goede aluminium kozijnen te laten installeren. Niet alleen zijn deze kozijnen enorm duurzaam als het gaat over het productieproces, aluminium is immers een makkelijk te recyclen materiaal en is in grote mate aanwezig in de grondstofreserves van onze aarde, maar ook is het een materiaal dat goed isoleert. Zeker als je kiest voor driedubbel glas, is jouw huis klaar voor een duurzame en groene toekomst.

Stap №4: Isoleer je vloer, dak en spouwmuur

Er zijn heel wat simpele oplossingen die jij kunt toebrengen op je huis om meer te isoleren. Naast het veranderen van je kozijnen, zoals we in het vorige punt benoemden, is het ook een goed idee om je spouwmuur te laten nalopen door een expert. Sommige bedrijven kunnen een spouwmuur al isoleren binnen een dag. Ook het dak en de vloer kun je makkelijk laten isoleren. 

Stap №5: Een groenere tuin, een groener huis

Wat mensen vaak over het hoofd zien is het belang van groen. Niet alleen de tuin kun je volzetten met planten en bomen die CO2 opnemen, ook je dak en gevel kun je tegenwoordig volzetten met groen. Denk bijvoorbeeld aan het gecontroleerd aan laten brengen van een klimplant op je huis: dat geeft niet alleen een frisse lucht in huis, ook zorgt het voor extra isolatie. En laat dat laagje mos gewoon groeien boven op je platte dak!

Aanbevolen artikelen