Infrarood verwarming beperkt luchtverplaatsing en is bovendien duurzaam

infrarood paneel

Sinds dat je een aantal weken geleden bent verhuisd naar een nieuw appartement, heb je merkbaar meer last van ademhalingsproblemen dan je voorheen gewend was. Het lijkt er op dat er zich meer stof door de woning verplaatst en ondanks het feit dat je met de nodige regelmaat alle ramen open zet om deze beter te ventileren en stofvorming tegen te gaan, blijf je last hebben van de nodige problemen. 

Met name wanneer je tijdens koude dagen de verwarming aanzet en de ramen sluit, lijken de klachten toe te nemen, slaap je slecht en merk je dat je ineens een stuk vaker moet hoesten, iets wat voorheen zelden tot nooit voorkwam. Het appartement waar je je intrek in hebt genomen is een stuk ruimer dan het vorige, maar zowel de woning en de installaties zijn een stuk ouder dan het vorige appartement waar je woonde, waardoor je voor jezelf al snel de conclusie trekt dat de toegenomen klachten te maken hebben met de aanwezige, doch verouderde voorzieningen. 

Infrarood verwarming verwarmt objecten in plaats van lucht

Zodoende dat je hebt besloten om op zoek te gaan naar wat voor oplossingen er voorhanden zijn om deze plotseling verschenen klachten zo goed mogelijk te verhelpen. Na het nodige speuren en onderzoeken, ben je terechtgekomen bij de mogelijkheden om je woning te verwarmen door middel van infrarood verwarming. Na alles wat je hebt gelezen, lijkt het er namelijk op dat je hiermee een groot deel van je klachten kan verhelpen.

Er zijn namelijk de nodige verschillen tussen conventionele verwarming en infrarood verwarming. Waar de verwarming bij conventionele verwarming plaatsvindt door het verwarmen van de lucht, worden bij verwarming door middel van infrarood juist bestaande objecten verwarmd, die vervolgens warmte afgeven aan de omgevende ruimte. Hierdoor wordt indirect warme lucht veroorzaakt, waarmee een ruimte vervolgens wordt verwarmd.

Tocht en stofvorming zijn gebruikelijk bij verwarming door radiatoren

Bij het gebruik van conventionele radiatoren wordt juist de lucht verwarmd. Hierdoor wordt stof in beweging gebracht en doordat warme lucht zich verplaatst, wordt stof verder door de woning verspreid. Hierdoor kan ook een hinderlijke tocht ontstaan, waardoor door het verschil in temperatuur de bestaande lucht in beweging wordt gebracht en stofdeeltjes nog verder verspreid worden.

Het principe van infrarood verwarming is compleet anders. Door de infrarood straling worden objecten in een ruimte namelijk verwarmd, waarna deze de warmte afgeven aan de omgeving. Er vindt geen luchtverplaatsing plaats en stofdeeltjes blijven op hun plek, waarmee eventuele ademhalingsproblemen vrijwel verdwijnen. 

Infrarood verwarming heeft mindere vermogen nodig dan andere vormen

Bovendien is verwarming door middel van infrarood verwarming een stuk voordeliger dan conventionele verwarming via de Cv-ketel of eventuele elektrische verwarming. Het benodigd vermogen om een ruimte te verwarmen door middel van infrarood verwarming ligt aanzienlijk lager dan wanneer je elektrische kachels of conventionele radiatoren gebruikt. Hierdoor kun je jezelf ervan verzekeren dat je ook op een duurzame manier je woning verwarmt, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Je kunt infrarood verwarming eenvoudig installeren door speciale panelen te installeren aan de muren of bijvoorbeeld het plafond. Door de moderne vormgeving zijn ze gemakkelijk te integreren in het interieur, waardoor ze eerder een stijlvolle aanvulling in een ruimte zijn dan bijvoorbeeld een hinderlijke radiator die veel plek in beslag neemt en eerder een obstakel dan een aanvulling betekent. 

Aanbevolen artikelen