Hoe kan ik besparen op mijn energieverbruik?

duurzame-tips-voor-in-huis

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Waar we vroeger misschien nog opkeken als we ze op een dak zagen liggen, zie je dit nu zo vaak dat je de zonnepanelen niet eens meer opvallen. Tegenwoordig is het dan ook makkelijk om een goede leverancier te vinden, maar ook om alle ins en outs op een rijtje te zetten. Zo kan het door de zonnepanelen subsidie nu nog interessanter zijn om deze te laten installeren. Klinkt interessant? Lees dan vooral verder.

Zonnepanelen maken je onafhankelijk van energieleverancier

Een van de grote voordelen van zonnepanelen is het feit dat je niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers. Uiteraard ligt dit aan de hoeveelheid zonnepanelen die je laat plaatsen, het kan namelijk zijn dat je in maanden waar je meer energie nodig hebt, zoals in de winter, je niet genoeg kunt opwekken met jouw panelen. Dan nog ben je echter veel minder afhankelijk van die leverancier. Als je er voor zorgt dat je sowieso genoeg panelen hebt, dan ben je totaal niet meer afhankelijk en hebben de fluctuerende energieprijzen geen invloed meer op je. Sterker nog: als jij meer energie opwekt dan dat je gebruikt, kun je deze verkopen aan je energieleverancier en levert dit dus geld op.

Beter voor het milieu

Daarnaast zijn steeds meer mensen zich bewust van de zogenaamde ‘footprint’ die we als mensen op onze planeet achter laten. Hiermee wordt de vervuiling bedoeld waar wij als mensen ons schuldig aan maken. Met zonnepanelen wek je echter groene energie op, die veel minder vervuilend is dan andere vormen van energie. Uiteraard wordt het milieu wel belast door de productie van die panelen, maar ook dat gebeurd al een stuk groener dan enkele jaren geleden. 

Saldering en terugleververgoeding

Als de panelen in de winter niet volledig kunnen voorzien in je energiebehoefte dan is het fijn om te weten dat ze in de zomer dikwijls juist weer meer opwekken op dan je verbruikt. Om je hierin tegemoet te komen, kan het teveel aan opgewekte energie in mindering worden gebracht op de afgenomen energie. Dit noemen we saldering. De maximale hoeveelheid die mag worden gesaldeerd, is afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid energie. Na het overschrijden van deze grens ontvang je een vergoeding per kWh, de zogenaamde terugleververgoeding.

Lange levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 20 en 30 jaar. Vanwege deze lange levensduur is een investering in zonnepanelen een verstandige keuze. De panelen verdienen zich gemiddeld genomen namelijk al in zo’n 6 tot 10 jaar terug. Na deze terugverdienperiode generen de panelen dus pure winst. 

Aanbevolen artikelen