Waarom je een vloerverwarmingsbuis nodig hebt en hoeveel

vloerverwarming

Nu ook de nazomer voorbij is, wordt het weer kouder en gaat de verwarming thuis weer aan. Dit is ook het moment dat je beseft dat je zonder vloerverwarming elke avond met koude voeten op de bank zit. Hét moment dus om na te denken over verwarming in je vloer. Heb je eenmaal de knoop doorgehakt en heb je besloten om vloerverwarming aan te gaan leggen, dan zul je erachter komen dat je vele meters vloerverwarmingsbuizen nodig hebt. Hoeveel meter dat in jouw geval moet zijn ligt aan de situatie en moet berekend worden. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

De allerbelangrijkste factor om te bepalen hoeveel meter vloerverwarmingsbuizen je nodig hebt is het feit of de vloerverwarming de hoofdverwarming wordt, of dat deze gaat dienen als bijverwarming naast bijvoorbeeld een open haard of cv ketel. Gaat de vloerverwarming de hoofdverwarmings bron worden, dan moet je de buizen namelijk dichter bij elkaar leggen, zodat er meer warmte gegenereerd kan worden. De buizen komen dan op zo’n 10 centimeter afstand van elkaar te liggen. Daarbij moet je dan rekenen op zo’n tien meter lengte buis per vierkante meter. Als de vloerverwarming puur als bijverwarming gaat dienen, dan moet er ongeveer 15 cm tussen de buizen afstand worden gehouden en dan kun je uitgaan van ongeveer 7 of 8 meter buis per vierkante meter.

Hoeveel meter buis heb je nodig?

Bovenstaande afstanden tussen buizen onderling, en de daarbij horende hoeveelheden buis die nodig is, zijn gebaseerd op verblijven in het huis waar je vaak bent, zoals de woonkamer, keuken of badkamer. Op die plekken wil je het gewoon warm kunnen stoken en het niet verliezen van de kou. Uiteraard zijn er ook nog ruimtes in huis, die best wat minder verwarmd hoeven te worden. Denk hierbij aan de overloop of hal, de slaapkamer of het toliet. Deze plekken hoeven niet echt warm te zijn, zolang de kou er maar uit is. Hiervoor kun je de verwarmingsbuizen verder uit elkaar leggen dan de eerder besproken 10 of 15 centimeter. Je hebt dan dus ook minder veel buizen nodig.

Het aantal groepen berekenen

Als je hebt berekend hoeveel buizen je in het totaal nodig hebt, is het heel belangrijk dat je nadenkt over het aantal groepen dat de verdeler moet tellen. Bij een hoofdverwarming moet je uit gaan van één groep per 10 m2, wat neerkomt op zo’n 100 tot 120 meter buis. Voor een ruimte van 30 m2 moet je dus minimaal 3 groepen gaan gebruiken. Bij ruimtes die minder verwarmt te hoeven worden, of ruimtes waarbij de vloerverwarming slechts bijverwarming is, is dat dus minder. Dan is één groep per 15 m2 voldoende.

Aanbevolen artikelen