Tips voor het leggen van een kliklaminaat vloer

kliklaminaat

Kies je voor een nieuwe vloerbedekking, dan is de kans groot dat je kiest voor kliklaminaat. Kliklaminaat heeft immers vele voordelen. Het heeft een lange levensduur, is gunstig geprijsd, past goed in huidige woontrends, heeft weinig onderhoud nodig én is gemakkelijk zelf te leggen. Tenminste, als je weet hoe dit moet. Daarom krijg je op deze pagina 8 tips voor het leggen van kliklaminaat in jouw woning.

Tip 1: egaal oppervlak

Ga je jouw vloer van kliklaminaat leggen, dan is het belangrijk dat je eerst de oude vloer verwijdert. Verwijder zoveel mogelijk oneffenheden en creëer een egaal oppervlak. Een egaal oppervlak is van grote invloed op het uiteindelijke eindresultaat.

Tip 2: de juiste ondervloer

Jouw vloer van kliklaminaat leg je op een ondervloer. Verschillende ondervloeren hebben verschillende eigenschappen. Denk hierbij aan isolatie, egaliserende werking en geluiddemping. Kies een ondervloer met de eigenschappen die het belangrijkste zijn in jouw situatie.

Tip 3: zoek een leverancier

Koop het kliklaminaat bij een specialist bij jou in de buurt. Dan krijg je vaak de beste service en kan je gemakkelijk terug als je een pak te veel of te weinig hebt gekocht. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Koop dan ook vloeren Amsterdam.

Tip 4: acclimatiseren

Laat het laminaat eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen. Doe dit door de gesloten verpakkingen plat op de grond te leggen, op minstens een halve meter van je muren.

Tip 4: goed gereedschap

Bij het leggen van kliklaminaat heb je diverse zaken nodig. Denk hierbij aan een profielaftaster, potlood, laminaatsnijder en afstandhouders. Goed gereedschap werkt niet alleen fijner, maar heeft ook een positieve invloed op het eindresultaat.

Tip 5: richting

Leg de verschillende banen in de richting van de grootste lichtbron van de ruimte. Dit is vaak een raam. Zo lijkt de ruimte optisch groter.

Tip 6: juiste formaat

Zaag de eerste plank op het juiste formaat. Stelregel is dat de eerste plank ongeveer één derde van een plank lang is. De volgende planken van de baan plaats je in zijn geheel tegen deze eerste plank aan. De laatste plank maak je vanzelfsprekend weer op maat.

Tip 7: werk baan voor baan

Leg de eerste baan met afstandhouders tegen de muur. Leg de volgende banen hier tegenaan. Begin een nieuwe baan telkens met een ander formaat plank voor het mooiste eindresultaat.

Tip 8: meng de pakken

Meng de pakken uit de verschillende pakken. De kleur kan per verpakking enigszins afwijken. Bovendien maak je zo de kans het kleinste dat twee dezelfde planken naast elkaar komen te liggen.

Aanbevolen artikelen