Tips voor het gebruik van hout in en rondom het huis

hout-interieur

Het gebruik van hout in je interieur brengt warmte en sfeer in huis. Er zijn eindeloos veel manieren om hout in je huis te gebruiken, van meubels tot accessoires. Bovendien past hout eigenlijk bij elke interieurstijl, of je nu kiest voor een hardhouten tafel, of zelf gaat knutselen met steigerhout van de Lange. We zijn vaak geneigd om te denken dat wanneer we hout in ons interieur gebruiken, we het bij één houtsoort moeten houden. Maar is dat wel zo? Je kunt namelijk prima verschillende houtsoorten combineren.

Verschillende kleuren en uitstralingen

Zoals je wel verwacht, hebben verschillende houtsoorten ook verschillende kleuren en uitstralingen. Daarnaast is ook de afwerking verschillend. Natuurlijk kun je best verschillende tinten hout door elkaar gebruiken. Echter passen niet alle tinten altijd even mooi bij elkaar. Je zult hier dus even mee moeten experimenteren. Het belangrijkste hierbij is dat jij zelf de tinten mooi bij elkaar vindt passen. Over smaak valt immers niet te twisten.

Verven

Heb je twee meubels, accessoires of andere dingen van verschillende houtsoorten die je bij nader inzien toch niet zo mooi bij elkaar vindt staan? Dan kun je er voor kiezen om deze te verven en wit is dan een hele mooie oplossing. Vaak is het schilderen van een van de onderdelen al voldoende, een wit houten object, past eigenlijk bij elk ander object van hout.

Maak het niet te bont met het combineren

De kunst bij het combineren verschillende houtsoorten is om niet te overdrijven. Heb je een eikenhouten vloer, dan kun je daar best een steigerhouten tafel op zetten. Maar zet daar dan ook niet nog een bankje bij van beukenhout en een grenen tv-meubel. Probeer om niet te veel houtsoorten bij elkaar te zetten. Dan oogt het namelijk al snel chaotisch. Door te kiezen voor twee of drie verschillende houtsoorten blijft je interieur wat rustiger en overzichtelijker.

Breek de vlakken

Ga je verschillende houtsoorten combineren, dan kan het ene hout met het andere hout soms voor een heftige combinatie zorgen. Zet je bijvoorbeeld een tafel van tropisch hardhout op een eikenhouten vloer, dan kan het zijn dat de overgang hiertussen te heftig wordt. Wat je dan kan doen is ‘het hout aankleden’, door bijvoorbeeld een vloerkleed onder de tafel te leggen. Op deze manier staan de twee houtsoorten niet direct op elkaar maar worden ze gescheiden door het vloerkleed. Het geheel oogt dan wat rustiger.

Combineer met andere natuurlijke materialen

Hout heeft een stoere, robuuste en warme uitstraling en bovendien is het een natuurlijk materiaal. Het is erg mooi wanneer je een combinatie van verschillende houtsoorten en andere natuurlijke materialen hebt in je interieur. Bamboe, touw en kurk zijn bijvoorbeeld materialen waarmee je hout erg mooi kunt combineren. De combinatie van deze materialen zorgt voor een extra warme uitstraling in huis.

Aanbevolen artikelen