Ontdek de ongekende voordelen van infrarood verwarming!

infraroodverwarming

Met een weemoedige blik zie je het eind van de zomer reeds naderen. Het was dit jaar anders vanwege corona, maar toch, je bent en blijft een zomermens. Je hebt genoten van die tien dagen in Frankrijk en eind van de maand pak je nog een weekje Ameland mee alvorens je afscheid neemt van de zomer. September is nog niet zo erg, maar daarna beginnen de dagen toch echt snel korter te worden en komt de kou je reeds tegemoet. 

De herfst en de winter betekenen binnen zitten. Gure wind en herfstbuien maken dat jij vanaf oktober zo min mogelijk naar buiten gaat. Tegen de tijd dat je eind januari te maken krijgt met vorst en sneeuw ben je helemaal niet meer van de bank te krijgen. Maar met het binnen blijven nemen ook de gezondheidsklachten toe. Je wordt sneller ziek, je hebt problemen met je ademhaling. En je hebt het idee dat het ligt aan de verwarming die je stiekem bijna vijf maanden lang aan hebt staan. 

Eerder heb je gelezen dat de voortdurende circulatie van dezelfde lucht de nodige problemen met zich meebrengt. Door de beweging van de lucht worden ook stof, huismijten en pollen door je woonruimte gejaagd. Bovendien kan warme lucht nog wel eens condenseren op koude muren of andere oppervlakken waardoor schimmel en andere nare dingen ontstaan. Dat heeft zeker geen goede invloed op je gezondheid. 

Het grote verschil is dat in plaats van de lucht objecten worden verwarmd

Iemand vertelde je laatst over verwarming door infrarood werking. In tegenstelling tot normale convectieverwarming zoals gebruikelijk is in het merendeel van de woningen, waarbij de lucht wordt verwarmd, is er bij infrarood verwarming juist sprake van een heel ander systeem. Daarbij wordt namelijk niet de lucht verwarmd, die daarna circuleert en afkoelt, maar worden voorwerpen verwarmd, die daarna warmte afgeven aan de omgeving. 

Zo wordt je favoriete stoel verwarmd, maar ook je eettafel, de muur en zelfs de bloemenvaas die op tafel staat. En daarnaast het menselijk lichaam. Al die warmte wordt langzaam afgegeven aan de omgeving, waardoor een heel prettig klimaat ontstaat. Er is geen sprake van luchtcirculatie door de verwarming, waarbij koude en warme lucht zich afwisselen en vervelende tocht situaties kunnen veroorzaken. Ook stof en andere ongewenste aanwezigen worden niet voortdurend door je woning rond geblazen.  

Infrarood elementen zijn ingelegd in een keramische plaat

Afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen met infrarood verwarming, zijn er verschillende mogelijkheden. Het gaat om infrarood elementen die zijn ingelegd in een keramische plaat, verborgen achter een glazen wand. Door middel van dit systeem, dat verkrijgbaar is in verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van de locatie waar je deze wilt plaatsen, zijn er verschillende opties beschikbaar. 

Bovendien is verwarming door middel van infrarood elementen een stuk zuiniger en duurzamer dan de conventionele convectieverwarming. De voordelen van dit baanbrekende en innoverende systeem zijn daardoor niet te onderschatten. Oorspronkelijk uit Oostenrijk zijn deze speciale verwarmingssystemen voor hoofd- of bijverwarming nu ook gewoon in Nederland te bestellen.

Aanbevolen artikelen