Hoe vind je de juiste salontafel

salontafels

Een salontafel is meer dan zomaar een tafel. Een bank zou immers nogal alleen zijn als er niet zijn perfecte metgezel naast stond. Maar welke salontafel is de juiste? We laten je zien waar je op moet letten als je een nieuwe salontafel koopt.

Hoe hoog moet de salontafel zijn?

Bij de keuze van de hoogte van je salontafel kun je je het beste afstemmen op de hoogte van de omringende zitmeubelen, zoals de bank en de fauteuil, zodat je gemakkelijk bij je tijdschriften, waterglas en afstandsbediening kunt. Als je echter ook aan je salontafel wilt werken of eten, kan hij iets hoger staan dan de zitting van je bank.

Lage salontafels geven je woonkamer een gezellig lounge gevoel – maar pas op, er aan werken en eten wordt moeilijk, tenzij je op een sjiek vloerkussen zit. Bovendien moet de lage salontafel visueel afsteken tegen de vloer, zodat hij geen struikelgevaar wordt dat snel over het hoofd gezien kan worden.

Vuistregel: Met een hoogte van 30-50 cm is je nieuwe salontafel meestal optimaal hoog.

Hoe groot moet de salontafel zijn?

De grootte van je kamer, je zitplaatsen, de afstand van de tafel tot de bank en andere ruimtes (bv. tot de TV) en de gewenste opbergruimte spelen allemaal een doorslaggevende rol bij het bepalen van de juiste maat van je salontafel.

In grote woonkamers mag de salontafel ook van een bepaalde grootte zijn, want een te kleine tafel zal snel verloren gaan in de kamer. Een te grote salontafel in kleine kamers, daarentegen, heeft al gauw een overweldigend effect.

Hetzelfde geldt voor de relatie tussen salontafel en sofa – een te kleine tafel zal verdwijnen naast een weelderig woonkamer landschap, terwijl een te grote salontafel een eerder tengere sofa zou verpletteren.

Vuistregel: een salontafel is meestal de optimale maat als hij de helft of een derde van de lengte van de bank meet.

Om te zorgen dat je comfortabel kunt zitten en ongehinderd kunt bewegen, moet ook de afstand tussen de salontafel en de bank opgemeten worden.  Een afstand van ca. 45 cm tussen de bank en de tafel is meestal spotgoedkoop. De afstand tot de TV moet ook niet te klein zijn. Hier ben je over het algemeen goed af met 80 cm ruimte.

Je moet ook van tevoren beslissen hoeveel bergruimte je belangrijk vindt op je salontafel. Wil je hier alleen een geurkaars, vaas en decoratief bord neerzetten, of heb je ook ruimte nodig voor de afstandsbediening, boeken, tijdschriften enzovoort? Afhankelijk van je behoeften moet je dan de juiste afmetingen van je salontafel kiezen. 

Tip: Als je kiest voor een grote salontafel met meer bergruimte, zorg er dan voor dat je de tafel niet te vol zet – anders kan hij snel rommelig worden.

Welke vorm moet de salontafel hebben?

De vorm van je salontafel heeft een grote invloed op de sfeer van de kamer. Bij het zoeken naar de juiste tafelvorm kun je het beste je bank of zitmeubels als leidraad nemen.

Een rechthoekige salontafel gaat heel goed samen met grote woonkamer landschappen of langwerpige sofa’s, want ze vullen de laatste mooi aan en de tafel is gemakkelijk te bereiken vanaf elke zitplaats. Lage salontafels die rechthoekig zijn, zijn ook bijzonder geschikt voor de hierboven genoemde lounge look.

In een geometrisch (b.v. u-vormig) ontworpen zithoek past een vierkante salontafel naadloos. Kleinere sofa’s worden ook uitstekend aangevuld door vierkante tafels, net als ronde salontafels. Deze hebben als bijkomend voordeel dat ze meer bewegingsruimte scheppen in de woonkamer en plaats bieden aan veel gasten, bv. bij het koffiedrinken of voor een spelletjesavond. Bovendien kan iedereen elkaar aan een ronde tafel in de ogen kijken – wat het bijzonder communicatief maakt.

Ovale salontafels zijn een goede keus voor iedereen die van zachte rondingen houdt, maar een ronde tafel zou niet passen bij de lengte van de bank. Of het nu een niervormige tafel met een retro uitstraling is of een Scandi-chic ovale tafel met een typische combinatie van wit en hout – ovale salontafels zijn altijd een dynamische blikvanger.

Tip: Ronde of ovale tafels zijn vooral geschikt voor huishoudens met kinderen om het risico van verwondingen door hoeken en randen te minimaliseren.

Welk materiaal voor salontafels?

Na vorm, hoogte en afmetingen is er nog de vraag naar het juiste materiaal voor je salontafel. Hier word je, zoals altijd, verwend met keuze en kun je kiezen tussen metaal, hout, hoogglans of glas en diverse combinaties.

Een salontafel met plank van glas ziet er door zijn transparante oppervlak bijzonder licht uit en past daardoor gemakkelijk in veel verschillende interieurs, vooral in een woonkamer in moderne stijl of juist omgekeerd als een elegante blikvanger in retro-look. Vooral als je je tapijt in scène wilt zetten, is een glazen salontafel een goede keus. Het nadeel is echter dat glas regelmatig verzorgd moet worden, want elke vingerafdruk, hoe klein ook, laat zijn sporen na.

Duidelijk dankbaarder in termen van verzorging is een salontafel van hout. Vooral tafels van massief hout zijn zeer robuust en bijzonder gemakkelijk schoon te maken, en laten een heerlijk natuurlijke sfeer in je huiskamer binnenstromen. Licht hout zoals berkenhout brengt helderheid in de kamer en past, in combinatie met een wit tafelblad, perfect bij de Scandinavische woonstijl.

Donkere houtsoorten, zoals teak, hebben een iets zwaarder effect en passen daarom wonderwel bij meubels in vintage-stijl. Salontafels van metaal zijn ook bijzonder gemakkelijk schoon te maken en brengen elegantie, of in combinatie met donker hout, ruwe industriële flair in je vier muren.

Erg populair en vooral geschikt voor moderne interieurs zijn salontafels met hoogglans coating. Witte salontafels zijn bijzonder populair.

Tip: Je kunt de materiaalkeuze uitstekend gebruiken voor een kleine maar subtiele verandering van stijl in je woonkamer. Wat dacht je van een industriële salontafel in het midden van een Scandinavisch interieur? Het zal zeker ieders aandacht trekken …

Welke salontafel voor kleine kamers ?

Heb je een kleine woonkamer en wil je je zwarte salontafel in stijl neerzetten? Dan hebben we een paar tips voor je. Het is vooral belangrijk dat je geen salontafel kiest die te groot is – dat zou niet alleen veel kostbare ruimte innemen, maar de kamer ook kleiner doen lijken.

Maar om ervoor te zorgen dat je salontafel je nog steeds veel ruimte biedt voor je spullen, moet hij één ding in het bijzonder hebben: Opslagruimte. Of het nu met laden is of als tweede niveau onder het tafelblad, je vindt er veel ruimte voor boeken, leesbrillen, tijdschriften en dergelijke zonder vloerruimte in te nemen. Het voordeel van lades is natuurlijk dat niets zichtbaar is – er is dus visueel minder chaos.

Hetzelfde geldt voor salontafels als kisten. Hier kun je zelfs dekens, plaids of spelletjes stijlvol en onopvallend opbergen. Overigens zijn, wat materiaal betreft, salontafels van glas bijzonder geschikt voor kleine woonkamers, omdat ze meer “luchtig” lijken en zo de kamer een beetje omvang geven.

Aanbevolen artikelen