Het juiste keukenwerkblad kiezen: hoe pak je dat aan?

aanrechtblad-kiezen

De keuken is altijd al het hart van het huishouden geweest. Het is de plek waar een maaltijd klaargemaakt wordt en het gezin bij elkaar komt om te eten. De plaats waar de dag goed begonnen wordt en waar er naderhand over de dag verteld wordt. Het spreekt dan ook voor zich dat de moderne mens heel wat belang hecht aan zijn of haar keuken. Een onmisbaar element in zo’n keuken is het keukenwerkblad of aanrechtblad. Het is de dagelijkse werkplek, het fundament waarop culinaire magie of eerlijke kost het leven ziet. Maar hoe ga je nu het juiste aanrechtblad kiezen voor jouw keuken?

aanrechtblad

Het juiste materiaal

Waar er vroeger betrekkelijk weinig keuze was wat betreft het materiaal van een aanrechtblad is dat vandaag de dag wel anders. Je hebt kunststof, keramiek, er is hout en beton of zelfs roestvrij staal. Het juiste materiaal kiezen doe je door eerst en vooral bij jouw persoonlijke stijl ten rade te gaan. Wat oogt voor jou het mooiste? Als je dat hebt bepaald is het tijd om na te gaan in hoeverre de praktische kant jouw visuele smaak ondersteunt. Zo zijn er heel wat materialen krasbestendig maar niet hittebestendig of omgekeerd. Heb je beide eigenschappen nodig of speelt het voor jou niet zo’n rol dat jouw keukenwerkblad niet hitte- of krasbestendig is?

Het budget

We moeten er niet te flauw over doen: bij een keukenwerkblad kiezen speelt ook de prijs een belangrijke rol. Het spreekt voor zich dat je liever minder geld uitgeeft dan meer. Het is ook mogelijk dat jouw droom werkblad gewoon te duur uitvalt. Zit je krap bij kas maar heb je toch behoefte aan veelzijdigheid? Dan is de beste optie om te kiezen voor een werkblad van kunststof. Dit gemakkelijk aanpasbaar materiaal is beschikbaar in talloze vormen, kleuren en afmetingen. Kunststof is echter niet hittebestendig noch krasvast. Hetzelfde kan gezegd worden over roestvrij staal, maar dat geeft dan weer wel een professionele look. Helaas betaal je voor die professionele look ook wel een serieuze meerprijs.

keukenwerkblad

Hittebestendig en krasvast

Zit je aan de andere kant van het spectrum en wil je een keukenwerkblad dat hittebestendig en krasvast is? Dan is keramiek de logische keuze. Keramiek heeft een sterke prijs-kwaliteitsverhouding en bovendien een zeer trendy en natuurlijke look. Wil je die natuurlijke look verder door trekken en zegt keramiek je niet veel? Dan is een houten werkblad met een beschermende toplaag een uitstekende keuze. Dit straalt een warmte en gezelligheid uit die je bij andere materialen niet terug kunt vinden.

aanrechtblad kiezen

De juiste hoogte bepalen

Niet elke mens is even groot en niet voor elke mens werkt eenzelfde hoogte even comfortabel. Dat is ook wanneer je een keukenwerkblad gaat kiezen een belangrijke afweging voor de juiste keuze. Voor de gewenste hoogte neem je logischerwijze het beste de lengte van de persoon die het meest in de keuken zal staan als basis. Een standaard hoogte is tussen de 90 à 95 cm maar dat betekent natuurlijk niet dat dit voor jou de juiste maat is. Om die te bepalen voer je best enkele basistaken uit, zoals het snijden van groenten of het kloppen van beslag op een werkblad. Te laag? Verhoog het aanrechtblad met boeken. Te hoog? Meet dan de hoogte waarop je wel comfortabel werkt voor je een aanrechtblad uitkiest. 

Aanbevolen artikelen