Dit is waar je op moet letten als je een matras gaat kopen

kopen van een matras

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Slaap je namelijk slecht, dan heeft dat invloed op alles wat je doet en daarnaast leidt het tot stress en oververmoeidheid. De basis voor een goede nachtrust is natuurlijk een goed matras. Wat echter voor jou een goed matras is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Er zijn namelijk verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je een matras gaat kopen. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Of je een matras 180×200 cm nodig hebt, of juist een andere maat, is niet zo moeilijk te checken. Maar hoe weet je of jij nu een hard of een zacht matras moet aanschaffen? Op het eerste gezicht zien matrassen er allemaal hetzelfde uit, maar toch zit er aardig wat verschil in. De dikte en grootte van het matras kan verschillen, maar ook het materiaal waarvan het gemaakt is. Door te slapen op een verkeerd matras kan je bijvoorbeeld rugklachten ontwikkelen en dus is een goed matras geen overbodige luxe.

Een organisch matras is over het algemeen beter voor je gezondheid. Conventionele matrassen zitten vol met brandvertragers. Dit zijn chemicaliën die kankerverwekkend kunnen zijn en je hormoonhuishouding kunnen ontregelen. Organische matrassen zijn volledig vrij van dergelijke chemische stoffen en daarom een veiligere en gezondere keus. Voor je dekbed en kussen, is wol vaak de beste optie. Dit is namelijk een milieuvriendelijk product en is bij brand relatief veilig. Wat betreft lakens en dekbedovertrekken wordt aangeraden om te kiezen voor biologisch katoen.

De hardheid van een matras is ook erg belangrijk. Is deze te hard, dan kan je lichaam zich niet naar het matras vormen. Is een matras te zacht, dan lig je in een soort kuil waardoor je rug geen ondersteuning heeft. Over het algemeen kun je zeggen dat een stevig matras beter is voor je lichaam dan een zacht matras. Het moet stevig genoeg zijn om de normale S-curve van je rug te ondersteunen en je gewicht goed te verdelen. Het allerbelangrijkste is echter dat het matras comfortabeler ligt. Of je dus kiest voor een wat zachter of harder matras is aan jou.

Investeren in een goed matras is verstandig, voor je eigen gezondheid en dat van je partner. Voor het kopen van een nieuw matras moet je de tijd nemen. Om te testen of een matras comfortabel ligt en genoeg ondersteuning biedt, heb je ongeveer 15 tot 20 minuten per matras nodig. Op die manier kun je verschillende slaaphoudingen uitproberen. Wil je er zeker van zijn dat je matras puur organisch is? Let dan goed op certificeringen. 

Aanbevolen artikelen